Omurga Sağlığı ve Duruş Bozuklukları

Skolyoz Tedavisi Seçenekleri

Omurganın göğüs ve bel bölgelerinde oluşabilen yana eğrilikler ve biçim bozukluklarına skolyoz denir. Skolyoz tedavisi seçenekleri de birbirinden farklı olduğu için skolyoz rahatsızlığı olan kişiler tedavi seçenekleri oldukça merak eder.

Omurga eğriliği tamamen ortopedik olan bir hastalıktır. Kamburluk ya da kifoz ile beraber görülebileceği gibi aynı zamanda omurga eğriliği tamamen tek başına da görünebilir. Skolyozun sebepleri tam olarak bilinemez. Ancak genel olarak serebral palsi gibi hastalıklar sebebiyle ortaya çıkar. Bununla beraber doğumsal olan skolyoz da vardır. Sonradan gelişebilen skolyozlarda genel anlamda kalıtsal faktörler, enfeksiyonlar, omurga yaralanmaları, diyabet ya da vitamin eksiklikleri neden olabilir.

Skolyozda Tedavi Herkese Gerekir Mi?

Skolyoz hastalarının genel olarak %90’ın da skolyoz eğriliği hafif olur. Bu anlamda çok fazla tedavi gerektiren bir hastalık olmadığı söylenebilir. Ergenlik çağında ortaya çıkan skolyoz eğriliğinde herhangi bir artış olup olmadığı düzenli bir şekilde takip edilmelidir. Bunun içinde düzenli bir şekilde ayakta skolyoz röntgenleri çekilir. Eğer skolyozun derecesinde artış görülürse bu durumda bir tedavi planlaması gerekir.

Skolyoz Tedavisinde Hangi Faktörler Önemlidir?

Skolyoz tedavisinde tedavinin seçeneğini belirlemek için bazı önemli faktörler göz önünde bulundurmalıdır. Skolyoz tedavisi seçenekleri için önemli faktörler genel olarak şu şekilde sıralanır.

  • Skolyoz eğriliğinin büyüklüğü,
  • Hastanın yaşı,
  • Hastanın kemik yaşı,
  • Bu hastanın cinsiyeti,
  • Hastanın skolyozundaki eğliliğinin omurgadaki yeri
  • Eğrilikteki artış,
  • Ergenliğin hangi aşamada olduğu,
  • Bel ve sırt ağrısının nefes darlığı gibi sonuçları.
Bunu okuyabilirsiniz >>>  Omurgada Çimentolama Tedavisi

Skolyoz Tedavisinin Seçenekleri Nelerdir?

Skolyoz tedavisinde çok çeşitli seçenekler bulunmaktadır. Bunlar genel olarak kişiden kişiye değişen tedavi seçenekleridir. Aslında tedavi seçenekleri eğriliğe göre değişiklik gösterir. Skolyoz tedavisi seçenekleri gözlem, korse ve cerrahi tedavi olmak üzere toplamda üçe ayrılır.

Gözlem Tedavisi

Genel anlamda büyümesi devam eden hastalarda küçük açılı eğrilikler olur. Ergenlik çağında olan hastaların skolyozuna Adolesan skolyoz denir. Gözlem tedavisi tam olarak bu anlamda tercih edilir. Erişkin hastalarda ise hastaların orta büyüklükte olan eğrileri tamamen gözlemlenerek takip edilebilmektedir. Gözlem tedavisi daha çok 45 derecenin altında olan skolyoz eğrilikleri için tercih edilir. Gözlem için takip aralıklara ise büyüme devam ederken yani 20 yaşa kadar 6 ayda bir yapılır. 20 yaşından büyük olan kişiler de ise gözlem tedavisi senede bir kez yeterli olur.

Korse Tedavisi

Korse tedavisi de skolyoz tedavi seçenekleri arasında yer alır. Genel olarak 25 derece ile 45 derece arasında olan eğrilikler için uygundur. Buradaki amaç büyüyen çocukların omurga büyümesi ilerlerken skolyozun ilerlemesinin de durdurulmasıdır.

Cerrahi Tedavi

Genel anlamda 50 derecenin üzerindeki olan eğriliklerde cerrahi tedavi tercih edilir. Daha küçük açılı olan skolyozlarda eğer eğrilik hastayı rahatsız ediyorsa ya da buna yönelik olarak skolyozla beraber farklı klinik şikayetler varsa yapılır. Buradaki temel amaç skolyoz eğriliğinin tamamen düzeltilebilmesidir.

Elde edilebilecek maksimum düzenleme güvenli bir şekilde elde edildikten sonra düzeltilen omurlar birbirine kaynatılır. Bu anlamda ameliyatta metal vidalar, çubuklar ve kancalar tercih edilir. Metal implantlar aracılığı ile skolyoz 50 dereceyi tamamen düzeltilir. Omurlar birbirine tamamen kaynayana kadar düzelmiş pozisyonda durur.

Skolyoz

Skolyozda Cerrahi Tedavi Kararı Neye Göre Verilir?

Skolyoz rahatsızlığında cerrahi tedavisi aslında o kadarda kolay bir tedavi değildir. Çünkü vücut için en önemli sinirlerin yer aldığı omurilik oldukça dikkatli bir şekilde tedavi altına alınmalıdır. Bu nedenle ameliyat aslında riskli bir ameliyat olduğu görülebilir. Genel anlamda cerrahi tedavi sonuçları her zaman iyi olarak sonuçlanır. Ancak kişiden kişiye değişen bir durum olduğu için cerrahi kararı verilirken çeşitli maddeleri göz önünde bulundurmak oldukça önemlidir. Skolyozda cerrahi tedavi kararı genel anlamda şu maddelere göre verilir;

  • Skolyozun büyüklüğü,
  • Skolyozda kifozun artması ya da azalması,
  • Skolyoz omurganın hangi kısmında olduğu,
  • Ağrının varlığı,
  • Kalan büyüme alanlarının potansiyeli,
  • Hastaya ait diğer rahatsızlıklar.
Bunu okuyabilirsiniz >>>  Boyun Düzleşmesi

Skolyoz Tedavisinde Önerilen Diğer Tedaviler

Skolyoz tedavisinde ameliyat olmadan önerilen başka tedaviler de bulunur. Bunlar daha çok dışarıdan kişilerin başvuracağı tedavi yöntemleridir. Pek çok skolyoz derecesine iyi gelen yöntemler olduğu söylenebilir.

Fizik Tedavi

Skolyozu daha iyi bir gövde görüntüsüne getirmek ya da dengeli bir hale getirebilmek için çok çeşitli fizik tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Fakat fizik tedavinin skolyoz da tam olarak faydası hala kanıtlanamamış durumdadır.

Bilimsel anlamda fiziksel tedavinin skolyoz hastalarının çok daha dik durmasını sağladığını gösterir. Bununla beraber solunum fonksiyonlarının düzeldiğine dair kanıtlar ne oldu da mevcuttur. Fizik tedavinin skolyoza bir anlamda işe yaramadığı büyüme çağında olan ve tedavi almayan çocuklarda görülür. Yani aslında kişiden kişiye göre değişebilen bir durumdur. Ancak skolyoza ek olarak bel ağrısı gibi çeşitli omur problemleri bulunuyorsa bu anlamda fizik tedavi oldukça fayda olacaktır.

Yoga

Pek çok yoga sistemi içerisinde uygulanan germe, nefes güzel sizleri, omurga pozisyonunu koruma gibi çeşitli hareketler kasları güçlendirmeye yardımcı olur. Bununla beraber bazı yoga sistemleri içerisinde meditasyon da bulunur. Sırt problemlerin de tam olarak bir iyileşme gerçekleştirmez. Ancak sırt ağrısı olan kişilerde işe yaradığı kanıtlanmıştır. Tedavi olamayacak kadar yüksek dereceli olmayan kişilere yoga öyle önerilir.

Masaj

Masaj gibi teknikler genel anlamda skolyoz tedavisi seçenekleri arasında bulunur. Çünkü sırt ağrısına tedavisi için oldukça faydalıdır. Bununla beraber masaj çok çeşitli tekniklerle yapılabilmektedir. Ancak masaj tamamen doktorun denetimi altında yapılmalıdır. Yani bu konuda eğitim almış fizyoterapistler tarafından yapılmalıdır. Aksi taktirde yanlış bir hareket skolyozu çok daha ileri derece götürebilir. Herhangi bir şekilde doktora sormadan masaj yaptırmamak gerekir.

pilates

Pilates tamamen sırt ve karın kaslarını güçlendirmek için yapılan bir egzersizdir. Aslında genel anlamda bakıldığında skolyoza bilimsel olarak ispat edilmiş herhangi bir yararı olmadığı görülür. Ancak pilates de sırt kaslarını güçlendirdiği için ağrıları oldukça azaltır. Bu anlamda skolyoz tedavisi seçenekleri çeşitlendirilebilir. Ancak pilates egzersizleri tamamen doktor kontrolünde yapılmalıdır. Bazı aşamalarda zorlaştırılabilir.

Bunu okuyabilirsiniz >>>  Omurga Ameliyatları Sonrasında Normal Yaşama Dönüş