Omuz Sıkışma Sendromu nedir?
Omuz rotator manşet kaslarının ve omuz başının kemik bağ tünel yapıda sıkışması ile ortaya çıkan duruma verilen genel bir addır.
Omuz Sıkışma sendromu nasıl ortaya çıkar?
Rotator manşet tendonlarının şişme- ödem-iltahabı,köprücük kemiği ile kürek kemiği arasındaki eklem kireçlenerek tendonların geçtiği boşluğu daraltır bu da sürtünme ile tendonlarda tendinit gelişir.Omuz başının üzerindeki çatının ön kısmının (akromion) aşırı kıvrık olması da kolu yukarıya kaldırma sırasında tendonların buraya sıkışmasına neden olur.
Omuz sıkışma sendromu açısından kimler risk grubundadır?
Bazı hastalarda acromion kemiği şekline bağlı ortya çıkabildiği gibi;uzun süreli baş üstü işlerde çalışanlarda (cam silme, baş üstü raflara yük kaldırma da bu durum ortaya çıkabilmektedir. Fırlatma sporu ile uğraşanlarda da gelişebilen bu durum ileri yaşlarda kendiliğinden de gelişebilir.
Omuz Sıkışma Sendromu hangi şikayetlere sebep olur?
Omuz hareketleri ile ortaya çıkan ağrı nedeni ile hastalar omuz hareketlerini yapmaktan kaçınırlar. Elini baş üstüne götürme yada karşı kürek kemiğine ulaşmakta zorluk sık rastlanılan şikayetlerdir.Hareketin ağrıya neden olması ile hastaların omuz hareketlerini yapmaktan kaçınması donuk omuz problemine yol açabilir.
Omuz sıkışma sendromunda tanı nasıl konulur?
Tipik şikayetlerle başvuran hastada ayrıntılı fizik muayene özellikle de sıkışmayı (impingement) taklit eden testlerle klinik olarak tanı konulabilir. Sıkışmaya neden olan durumu ortaya koymak için ise görüntüleme yöntemlerine (röntgen, MRI) başvurulur.
Omuz Sıkışma Sendromunda tedavi yöntemleri nelerdir?
Temelde bu problem konservatif tedavi yöntemleri ile çözülebilirken bu duruma yol açan şartların tedavisi zaman zaman cerrahi gerektirebilir.
Bunlar kemik tüneli genişleten akromiyoplasti gibi ya da rotator manşet kaslarında yırtık tamiri şeklinde olabilir.Bu tedavi gereksinimleri de hastadan hastaya farklılık gösterebilir.
Konservatif tedavi ile hızlıca ağrıların giderilmesi ve omuz eklem açıklığının elde edilmesi hedeflenir.