İmplantsız Omurga Ameliyatları

Erişkinlerde Kanal Darlığının Cerrahi Tedavisi

Sağlıklı bir omurga, kişinin kaliteli bir hayat yaşaması açısından son derece büyük bir önem taşımaktadır. Bu sebeple omurganın sağlıklı olması için dikkat etmek gerekmektedir. Buna karşın omurga sağlığına dikkat edilmediği taktirde birtakım omurga problemleri ile karşılaşmak mümkündür. Yaşanan bu problemlerden biri lomber spinal stenoz olarak da bilinen omurga kanal darlığıdır.

Omurga Kanal Darlığı Nedir?

Omurga vücudumuzu dik tutmamızı sağlayan bir yapıdır. İskelet sistemimizin oluşmasındaki temel yapı olan omurga özellik solunum sistemimiz ve gövde hareketlerimizi sağlayabilmemiz açısından büyük bir önem taşımaktadır. Omurgalarda oluşan bazı problemler, kişinin yaşam kalitesinin düşmesine neden olarak günlük hayattaki işlerini kısıtlayabilmektedir. Bu nedenle omurga sağlığını korumak, yaşam kalitesinin düşmemesi için oldukça önemlidir.

Omurgalarda yaşanan sağlık sorunlarından biri kanal darlığıdır. Kanal darlığı, özellikle ilerleyen yaşlarda disklerin esnekliğini kaybetmesi sonucunda eklemlerin genişlemesi, kireçlenme ve yumuşak dokuların kalınlaşmasıyla meydana gelmektedir. Bunun sonucunda ise sinirler ve omurilik görevini yerine getiremeyecek hale gelerek kişinin yaşam kalitesinin düşmesine neden olmaktadır.
Omurga kanalının daralması bacakları doğrudan etkilemektedir. Bacaklarda uyuşma, ani bir boşalma ve güçsüzlük hissi veren bu hastalık, tedavi edilmediği taktirde ilerleyerek ciddi problemlere sebebiyet vermektedir.

Omurga Kanal Darlığının Belirtileri Nelerdir?

Bel fıtığı ile sıklıkla karıştırılan kanal darlığı, genellikle bacaklarda oluşan uyuşukluk ile belirmektedir. Kanal darlığı hastalığına sahip olan kişiler, daha çok bel fıtığı şikayeti ile bir hekime başvurmaktadır. Ancak hekimin görmesi ile sonuç kanal darlığı olarak çıkmaktadır.

Dolaysıyla omurga problemi ile karşı karşıya olan kişilerin fazla vakit kaybetmeden bir hekime gözükmeleri ve doğru teşhis ile hastalıklarının ne olduğunu öğrenmeleri tavsiye edilmektedir. Kanal darlığı belirtilerinden en sık gözlenenleri ise aşağıdaki gibidir:

Bunu okuyabilirsiniz >>>  Boyun Fıtıklarında Ameliyatsız Tedavi Yöntemleri

Bel ve boyun bölgesinde oluşan ağrılar
Sırt ağrısı
Bacaklarda ağrı
Özellikle geceleri açığa çıkan kramplar
Uyuşukluklar
Bacaklarda güç kaybı
Bağırsak problemleri
Uzun süre ayakta duramama
Uzun süre yürümede zorluk çekme
Dik durmakta zorluk çekme

Omurga Kanal Darlığını Tetikleyenler Nelerdir?

Yaş aldıkça vücudun esnekliğini kaybetmesi ve kireçlenme oluşması soununda meydana gelen kanal darlığı, kendini özellikle 50 yaş ve üzeri hastalarda belli etmektedir. Ancak bu hastalık bazen doğuştan gelen omurga kusurları, omurga eğriliği ya da farklı disklerin olmasıyla da oluşabilmektedir.

Doğuştan kanal darlığı hastalığına sahip olanlarda ise 30 yaşında bazı belirtilerin başladığı görülmektedir. Bununla birlikte bu hastalığı tetikleyen bazı durumlar da söz konusudur. Kanal darlığını tetikleyen durumlardan bir kısmı şu şekildedir;
Ağır bir işte çalışmak
İdeal kilonun üzerinde olmak
Yaşlanmaya bağlı omurilikte kireçlenmelerin meydana gelmesi
Sigara kullanımı
Bel fıtığı
Genetik faktörler

Erişkinlerde Kanal Darlığının Cerrahi Tedavisi
Erişkinlerde Kanal Darlığının Cerrahi Tedavisi

Omurga Kanal Darlığı Tanısı Nasıl Konulur?

Kanal darlığı tanısı için öncelikle alanında uzman bir hekime görünmek gerekmektedir. Kişinin sağlık geçmişi ile beraber şikayetleri alınan hastanın tanısı için, öncelikle geniş çaplı bir nörolojik muayene yapılmaktadır. Ardından ise MR (Manyetik Rezonans Görüntüleme), bilgisayarlı tomografi ve röntgen filmi gibi çeşitli yöntemler kullanılarak hastalığın tam teşhisi konulmaktadır.

Erişkinlerde Kanal Darlığı Tedavisi Nedir?

Erişkinlerde kanal darlığı hastalığına sıklıkla rastlanılmaktadır. Tanısı konulan hastaya farklı yöntemlerle tedavi uygulanabilmektedir. Hastanın şikayetine ve semptomlara bağlı olarak öncelikle ilaç tedavisi ile beraber egzersizler önerilmektedir. Bunun yanı sıra ideal kilonun üzerinde olan hastaların kilo vermesi de istenilmektedir. Bunun dışında eğer hastalık ilaçla tedaviye yanıt vermez ise fizik tedavi, fizik tedaviden de herhangi bir sonuç alınamadıysa omurilik çevresine enjeksiyon tedavisi uygulanmaktadır. Eğer hastalıkta hala bir iyileşme görülmüyorsa son çare olarak cerrahi tedavi yöntemine başvurulmaktadır.

Bunu okuyabilirsiniz >>>  Belde Kanal Daralması

Erişkinlerde Kanal Darlığının İlaçla Tedavisi

Erişkinlerde kanal darlığı tedavisi için öncelikle ilaç kullanımına başlanılmaktadır. Hekimler tarafından verilen ilaç genellikle ağrı kesiciler olmaktadır. Ancak ağrı kesicilerin uzun kullanımının sonucunda bazı hastalarda yan etkiler oluşabilmektedir. Dolayısıyla bir müddet sonrasında eğer hastalık ilaç tedavisine yanıt vermiyorsa başka bir tedavi yöntemine geçilmektedir.

Erişkinlerde Kanal Darlığında Fizik Tedavi ve Enjeksiyon

Kanal daralması sonucunda hastalar günlük yaşantılarındaki hareketlerinde son derece zorluk çekmektedirler. Bu yüzden kasların güçlenmesi ve kaybedilen kuvvetin yeniden kazanılması için fizik tedavi yöntemine başvurulmaktadır. Hekim tarafından fizik tedavi önerilen hastaların genellikle yürüyüş gibi çeşitli aktivitelerin yapılması istenmektedir. Bu hareketler sayesinde kasların güçsüz ve zayıf kalmasının önüne geçilebilmektedir.

Fizik tedaviye de cevap vermeyen hastalar için bir diğer alternatif çözüm olan enjeksiyon yöntemine başvurulmaktadır. Omurilik kanalına ya da faset eklemlere yapılan enjeksiyon ile omurilik kanalı ağrılarının geçici olarak rahatlatılması sağlanmaktadır.

Erişkinlerde Kanal Darlığının Cerrahi Tedavisi

Kanal darlığı hastalığı yaşayan hastalarda cerrahi dışı tedavilere cevap verilmediği taktirde son çare olarak cerrahi tedaviye başvurulmaktadır. Erişkinlerde kanal darlığının cerrahi tedavisi ile, omurga kanal çapı genişletilerek, hastanın omurgasına uygulanan baskı ortadan kaldırılmakta ve bölgede oluşan ağrının engellenmesi sağlanmaktadır. Ancak daha önce herhangi bir omurga ameliyatı geçirmiş olan hastalarda vida çubuk kullanılabilmektedir. Vida ve çubuk kullanımının amacı ise omurgaların birbiri ile desteklenmesini sağlamaktır.

Omurga Kanal Darlığı Ameliyatı Sonrasında Nelere Dikkat Edilmeli?

Kanal darlığı ameliyatı geçiren hasta genellikle birkaç gün içerisinde taburcu edilmektedir. Ancak taburcu sonrasında kanal darlığı ameliyatı geçiren hastanın dikkat etmesi gereken durumlar bulunaktadır. Bunlar şu şekildedir;
Ameliyat sonrası ilk haftanın evde geçirilmesi
Ameliyat sonrası yürürken, eğilip kalkarken ve merdiven çıkarken dikkatli olunması
Ameliyatlı bölgeyi darbelere karşı korumak
Klozet kullanımı tercih etmek
Ağır yük taşımamak
Beslenme şekli
Beli koruyan yatak seçimi
Hekimin önerdiği egzersizler
Ameliyattan 2 ay sonrasında hekim kontrolü ile yapılacak fizik tedavi uygulamalarının düzenli yapılması

Bunu okuyabilirsiniz >>>  Skolyoz Tanı ve Tedavisinde Görüntüleme ve Radyasyon Etkileri PIN