Patellofemoral Eklem Protezi
Patellofemoral Eklem Protezi Total diz protezi ameliyatı sırasında, hasarlı kemik ve kıkırdağın bulunduğu dizin üç bölmesi de metal ve plastik bileşenlerle kaplanır.
Patellofemoral değiştirme, sadece dizin bir kısmının kaplandığı kısmi bir diz protezi türüdür. Bu işlem, hasarlı kemik ve kıkırdağın sadece patellanın (diz kapağı) alt tarafına ve patellanın oturduğu femurun (uyluk kemiği) oluk benzeri yuvasına sınırlı olduğu hastalar için total diz protezi alternatifidir. Bu duruma patellofemoral artroz (kireçlenme, sıvı kaybı ya da eklem sıvısının azalması) denir.
Patellofemoral yüzey artroplastisi daha küçük bir kesi ile yapılması nedeniyle dizdeki yumuşak dokularda daha az hasara neden olur. Birçok durumda, bu patellofemoral yüzey değişimi hastalarının total diz protezi hastalarından daha hızlı bir şekilde iyileşmelerine ve normal aktivitelere dönüşmelerine izin verir.
Diz osteoartriti için birçok tedavi yöntemi bulunmaktadır. Doktorunuz, bireysel osteoartrit semptomlarınızı en iyi şekilde hafifletecek seçenekler hakkında sizinle konuşacaktır.
Patellofemoral Eklem Protezi Anatomi
Diziniz üç ana bölmeden oluşur:
Medial kompartman – dizin iç kısmı Lateral lateral – dizin dış kısmı
Patellofemoral kompartman- patella (diz kapağı) ile femur (uyluk kemiği) arasındaki dizin ön kısmı
Patellofemoral bölmede, patella (diz kapağı) femurun üstünde troklea adı verilen bir oluk içinde yer alır. Dizinizi büküp düzelttiğinizde, patella bu troklea oluğu içinde ileri-geri hareket eder
Femurun uçları, troklea oluğu ve patellanın alt yüzeyi gibi bölgeler pürüzsüzlük sağlayan eklem kıkırdağı ile kaplıdır. Eklem kıkırdağı, bacak hareket ettikçe kemiklerin birbirine pürüzsüz bir şekilde kaymasına yardımcı olur.
Patellofemoral Eklem Protezi ; Patellofemoral kompartman ile sınırlı ilerlemiş osteoartrit durumunda, patellofemoral değiştirme ile tedavi edilebilir. Bu işlem sırasında, diz kapağının alt yüzeyi ve troklear oluk, sırasıyla plastik ve metal implantlarla yeniden şekillendirilir. Sağlıklı kıkırdak ve kemik, ayrıca dizin geri kalanında bulunan tüm bağlar korunur.
Patellofemoral replasmanın total diz replasmanına göre potansiyel avantajları şunlardır:
- Daha az kan kaybı
- Daha küçük cerrahi kesik ve daha az cerrahi travma
- Daha az ağrı ve şişlik
- Daha hızlı iyileşme süreci
- Daha az komplikasyon riski
- Artmış diz fonksiyonu ve aktivite Ayrıca, sağlıklı bölgelerdeki kemik, kıkırdak ve bağların korunduğu için birçok hasta patellofemoral replasmanın total diz replasmanına göre daha doğal hissettirdiğini bildirmektedir.
Patellofemoral replasmanın total diz replasmanına kıyasla temel dezavantajı, ileride ek cerrahi gereksinimi olasılığıdır. Patellofemoral replasmanda sadece dizin bir bölümü değiştirildiği için, replasman yapılmamış diğer diz bölgelerinde ilerleyen dönemde artrit gelişebilir. Bu durumda, devam eden artriti ele almak ve daha iyi ağrı giderici ve fonksiyon sağlamak için total diz replasmanı gerekebilir.