Vertebroplasti ve Balon Kifolasti nedir?
Omurga cisimlerinde kemik erimesine bağlı olarak görülen çökme kırıklarında veya kanser metastazlarına bağlı omur cisim kırıklarının tedavisi amacıyla omur cisminde meydana gelen boşluğu polimetilakrilat denilen kemik çimentosu ile doldurma işlemine vertebroplasti adı verilir. Balon kifoplasti yöntemi ise ileri derece çökmelerde omur cismine yükseklik kazandırmak için radyolojik olarak görünür sıvı dolu bir balon yardımı ile omur cismine yükseklik kazandırdıktan sonra kemik çimentosu ile doldurma işlemidir.
Bu işlemler nasıl uygulanır?
İşlem temel olarak radyolojik görüntüleme eşliğinde genel anestezi altında ya da lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Hasta yüzüstü pozisyonda steril şartlar altında hazırlandıktan sonra floroskopi denilen görüntüleme cihazı yardımı ile omur cisimleri giriş yerleri belirlenerek radyolojik kontrol ile çimentonun gönderileceği tüplerin uygun bir şekilde omur cismi içine yerleştirilmesi ve kemik çimentosunun doldurulması ile işlem gerçekleştirilir.
Ameliyat sonrası süreçte hastaları neler beklemektedir?
Bu işlemden sonra hastalar genel durumlarına göre 1 gece hastanede geçirebilir. Ameliyat sonrası hastanın yürüme ve omurga çevresi egzersizleri gösterilerek bir an evvel sosyal yaşantısına kavuşması sağlanır. Ameliyat sonrası hastalarda yumuşak doku iyileşmesine de yardımcı olması amacıyla korse önerilebilir.
Bu işlemde kırık bölgesine kemik çimentosu doldurulması nedeni ile doğal olarak kırık kaynaması beklenmez, kemik çimentosunun boşluk doldurucu etkisi ile ağrının giderilmesi ve omur cisminin yüksekliğinin sağlanması hedeflenir.
Bu işlemlerin avantajları ve komplikasyonları nelerdir?
Bu işlem açık cerrahi olmaması, ameliyat sonrası dönemde erken sosyal yaşama dönme imkanı sağlanması, etkili bir ağrı tedavi yöntemi olması gibi avantajlar ile hem osteoporoza (kemik erimesi) bağlı çökme kırıklarının tedavisinde hem de kanserlerde ağrılı omurga metastazlarının tedavisinde etkin olarak kullanılabilmektedir.
Bu yöntemde kullanılan kemik çimentosunun vücutta uygulama sonrası kimyasal yapısı nedeni ile bazı sistemik değişiklikler gözlenebilmektedir. Bunlar ileri derece tansiyon düşmesi,akciğerlere gözle görülemeyecek miktarlarda çimento parçacıklarının kaçması olarak özetlenebilir. Bölgesel problemler ise çimentonun omurilik kanalı ve sinir kökleri etrafına kaçmasına bağlı sinir kökü ve omurilik problemleri olarak karşımıza çıkabilmektedir.