Yüzme ve Omurga Deformiteleri

Omurga deformiteleri çok sık görülen rahatsızlıklar arasında yer alır. Bu anlamda doktorların yüzme ve omurga deformiteleri arasında ki ilişki üzerinde çok durmaları aslında omurgada yaşanan rahatsızlıkların düzelip düzelmeyeceği konusunda pek çok kişinin aklında soru işareti olarak kalmıştır.

Yaygın Omurga Deformitesi Türleri Nelerdir?

Omurga deformiteleri son dönemlerde oldukça sık görülmektedir. En sık görülen tipleri ise skolyoz, hiperlordoz, hiperkifoz, ankilozan spondilit gibi rahatsızlıklardır. Bu rahatsızlıklar da genel anlamda omurgaya yandan bakıldığında normal bir diziliminde görülürken arkadan ya da önden bakıldığı zaman duruş bozukluklarının olduğu görülür.
İleri derecede olan omurga deformitelerinde ise yandan bakıldığında bile duruş bozukluğunun ileri derecede olduğu belli olur. Bu rahatsızlıkların temelinin ne olduğu tam olarak bilinmiyor. Ancak genetik faktörler, beslenme ve duruş hataları sebebiyle oluşabildiği düşünülmektedir.

Skolyoz

Omurga genel anlamda insan vücudunda öne ve arkaya doğru kıvrılmaktadır. Fakat eğilmesi ya da yana doğru bükülmesi anormal bir durumdur. Genel anlamda sırtın üst taraflarında yer alan bu bükülmeler skolyoz olarak bilinmektedir. Tam olarak karşıdan bakıldığı zaman omurga S harfi şeklinde olur. Pek çok skolyoz vakasının genç hastalarda görüldüğü kanıtlanmıştır. Bazı durumlarda genetik, doğumsal bir şekilde olabilir. Ancak en yaygın skolyoz şekli ergenlerde görülür. Daha çok 10 ila 17 yaş arasındaki çocuklardır. On yaşından büyük olan kişilerde erken başlangıçta skolyoz denir. Fakat yetişkinlerde de skolyoz sıklıkla görülen bir rahatsızlıktır.

Yetişkinlerde olan skolyoz çocukluk çağında gerçekleşen ancak tedavi edilmemiş skolyoz ve ilk defa erişkin çağında oluşmaya başlayan skolyoz olarak ikiye ayrılır. Skolyoz hastalığının neredeyse tamamı bel bölgesinde yer alan dejeneratif artrit sonucunda gelişmektedir. Skolyoz rahatsızlığı olan kişilerde genelde kalça ya da omuz asimetrisi bulunur. Bazıları hareket ederken ya da otururken bir dengesizlik hissedebilir. Ancak şiddetli olan skolyozlarda bacaklarda uyuşukluk ya da güçsüzlük, sırt ağrısı de hatta nefes almakta zorlanma gibi durumlar oluşabilir.

Bunu okuyabilirsiniz >>>  Skolyoz ve Skolyoz Ameliyatı Nedir?
Yüzme ve Omurga Deformiteleri
Yüzme ve Omurga Deformiteleri

Hiperlordoz

Yüzme ve Omurga Deformiteleri, hiperlodoz omurganın içe doğru eğilmesi durumunda anormal oluşumların meydana gelmesi ile sonuçlanmaktadır. Bu rahatsızlık sonucunda belde derin bir çukurluk oluşur. Baz durumlarda boyunda da gerçekleşebilir. Bu rahatsızlık olan kişiler geriye doğru eğik abartılı bir duruşa sahiptir. Genel olarak kalçalar çok daha belirgin görünürken omuz ve göğüsler geriye doğru çekilebilmektedir. Bu rahatsızlık her yaşta gerçekleşebilir. Genel anlamda sırtta aşırı kamburluğun görülmesi ile ortaya çıkar.

Hiperkifoz

Mmurganın abartılı bir şekilde dışarı doğru kabarması hiperkifoz olarak adlandırılır. Çoğu zaman sırtın üst kısmında ya da omurgada yer alan bu deformite tamamen kambur bir duruş oluşturmaktadır. Üst vücudun hiçbir şekilde dik duramayarak aşağıya ve öne doğru eğilmesidir.
Yaşa bağlı olarak bu vakalarda kamburluk genel anlamda osteoporotik kompresyon kırıklarının bir sonucu olarak görülür. Bu rahatsızlığın ortaya çıkmasında kötü duruş, disk dejenerasyonu ya da omurga ameliyatları da rol oynayabilmektedir. Şiddetli olan kifoz probleminde sindirim ve solunum sorunları, boyun ve sırt ağrısı ya da hareket kısıtlılığı ortaya çıkabilir.

Ankilozan Spondilit
Omurganın bağlarında ya da eklemlerinde iltihaplanmanın üretilmesi sonucunda ankilozan spondilit rahatsızlığı ortaya çıkar. Ancak enfeksiyonla ilişkisinin olmadığı söylenebilir. Zamanla omurlar ve eklemler birleşerek omurganın hareketsiz kalmasına ve sertleşmesine sebep olur. Bu rahatsızlık aynı zamanda omuzları, kaburgaları, kalçaları ve vücudun diğer kısımlarını da etkileyebilmektedir.
İlerleyen dönemlerinde özellikle ağır bağışıklık sistemi ilaçları kullanıldığı zaman kifoz artışı gözlenebilir. Ankilozan spondilit rahatsızlığının şu an tam olarak sebepleri bilinmiyor. Fakat bazı araştırmalar genetik faktörleri göstermektedir. Bu rahatsızlık sonucunda göz tahrişi, hareket kısıtlılığı, kompresyon kırıklar ve ileri durumdaki rahatsızlıklarda kalp problemleri ortaya çıkabilmektedir.

Yüzme Omurga Deformiteleri İçin Faydalı Mıdır?
Pek çok araştırmaya yönelik olarak omurga deformitelerinin gelişmesinde ve ilerlemesinde yer çekiminin oldukça büyük bir rolü olduğu söylenmektedir. Hatta omurga deformiteleri ile mücadele edebilmek amacıyla Antik Çağ’da bile Hipokrat bar ve merdiven kullanarak kişilere tedavi için asmaya çalışmıştır. Yani yerçekimine karşı olarak tüm gövde dik bir konuma yerleştirilmeye çalışılmıştır. Bu anlamda yük aktarmak ve vücudun her yerine aynı derecede yükün gitmesini sağlamak gerekir. Yüzme ve omurga deformiteleri de bu nedenle bağdaştırılmıştır. Yani yüzmenin yer çekimine karşı olan aktivitesi sayesinde omurga rahatsızlıklarına iyi geleceği düşünülmektedir.

Bunu okuyabilirsiniz >>>  Bel Fıtığı Nedir ? Belirtileri Nelerdir ?

Yüzme gibi çeşitli fiziksel aktivitelerin omurga deformitelerine iyi geldiği bilinir. Bunun için iyi bir tedavi almak önemlidir. Doktorun ve fizyoterapistin verdiği tedaviye uyum sağlamak oldukça önemlidir. Verilen tedaviye tamamen bağlı olmak da hastalığın seyri için oldukça önemlidir.

Yüzme Skolyozu İyileştirir Mi?

Yüzme ve Omurga Deformiteleri, fizyoterapistler skolyozun tedavisi için uygulanan bazı egzersizlerin skolyozu iyileştirebileceğini söylemektedir. Bunlardan birisi yüzmedir. Bu anlamda yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda ortaya konulan teoriler skolyozun yüzme ile iyileşebildiğini göstermektedir. Yani skolyozun eğriliğin ilerlemesini durdurduğunu ya da tedavi edebildiğine dair çeşitli araştırmaların olduğu tespit edilmiştir. Ancak buna dair %100 bir kanıta rastlanmamıştır. Bununla beraber bazı durumlarda yüzmenin skolyoz üzerindeki olumsuz sonuçlarını da artırabileceğini göstermiştir.

Yüzme genel anlamda skolyoz için iyi bir tedavi yöntemi olabilir. Ancak yanlış tedavilerde de yanlış hareketler doğrultusunda yapılan yüzme sporunda skolyoz daha da ilerleyebilir. Bu anlamda bir doktor ve bir fizyoterapist gözetimi altında, tamamen onların göstereceği şekilde yüzmek gerekir. Aksi taktirde yanlış yüzme sonucunda da skolyozun ilerlemesi gibi durumlar göz önünde bulundurulmalıdır. Yüzme ve omurga deformiteleri genel anlamda olumlu olarak sonuçlansa da yanlış hareketler her zaman rahatsızlıkları olumsuz bir duruma çevirebilmektedir. Bu sebeple kişilerin doktorlara danışmadan ya da herhangi bir egzersiz planı oluşturmadan yüzmeye gitmesi önerilmez.