Kalça Yüzeyine Kaplama (Resurfacing)

İlerlemiş kalça eklemi hastalığı olan hastalar, geleneksel total kalça protezi (artroplasti) veya kalça yüzeyine kaplama (kalça yüzeyine kaplama artroplasti) için aday olabilirler. Her iki işlem de bir tür kalça protezidir, ancak önemli farklılıklar vardır. Ortopedik cerrahınız farklı işlemler hakkında sizinle konuşacak ve sizin için hangi operasyonun daha iyi olacağını belirleyecektir.

Kalça Yüzeyine Kaplama (Resurfacing) Açıklama

Geleneksel total kalça protezinde, uyluk kemiğinin başı (femur başı) ve hasarlı çukur (asetabulum) hem çıkarılır hem de metal, plastik veya seramik bileşenlerle değiştirilir.

Kalça yüzeyine kaplamada ise, femur başı çıkarılmaz, ancak düzleştirilir ve üzerine pürüzsüz bir metal kaplama takılır. Çukur içindeki hasarlı kemik ve kıkırdak çıkarılır ve geleneksel toplam kalça protezinde olduğu gibi metal bir kabukla değiştirilir.

Kalça Yüzeyine Kaplamanın (Resurfacing) Avantajları

Kalça yüzeyine kaplamaların geleneksel total kalça protezlerine göre avantajları, ortopedik cerrahlar arasında tartışmalı bir konudur. Bu konuyla ilgili olarak araştırmalar devam etmektedir.

Kalça yüzeyine kaplamaların revize edilmesi (yeniden yapılması) daha kolay olabilir. Kalça protezleri ve kalça yüzeyine kaplamalarında kullanılan bileşenler (implantlar) mekanik parçalardır ve zamanla aşınabilir veya gevşeyebilir. Bu genellikle prosedürden 15 ila 20 yıl sonra gerçekleşir, ancak implantlar daha uzun veya daha kısa süre dayanabilir. İmplant başarısız olursa, ek bir operasyon gerekebilir. Bu ikinci işlem revizyon olarak adlandırılır ve ilk operasyondan daha karmaşık olabilir. Kalça yüzeyine kaplamada femur (uyluk kemiği) üzerinden daha az kemik çıkarıldığından, birçok cerrah, kalça yüzeyine kaplamadan sonra başarısız olan implantları değiştirmenin daha kolay olduğuna inanır.

Bunu okuyabilirsiniz >>>  Skolyoz Cerrahisi ile Hareket Kısıtlılığı

Kalça çıkığı riskinin azalması. Kalça yüzeyine kaplamada, topun boyutu geleneksel kalça protezine göre daha büyük olup, doğal kalça topunun boyutuna daha yakındır. Bu nedenle, çıkık yaşanması daha zor olabilir. Bu duruş tartışmalıdır çünkü çıkma riskini etkileyebilecek birçok faktör vardır, bunlar cerrahi yaklaşım ve kullanılan implantların türü ve boyutu gibi etkenlerdir. Daha normal yürüme şekli. Bazı çalışmalar, kalça yüzeyine kaplamanın geleneksel kalça protezine kıyasla daha doğal yürüme şekillerine sahip olduğunu göstermektedir. Ancak bu yürüme farkları oldukça incedir ve bunları ölçmek için özel araçlara ihtiyaç vardır.

Kalça Yüzeyine Kaplama (Resurfacing)
Kalça Yüzeyine Kaplama (Resurfacing)

Kalça Yüzeyine Kaplama (Resurfacing), Dezavantajları;

Femur boyun kırığı. Kalça yüzeyine kaplama hastalarının küçük bir yüzdesi, sonunda femur boyununda kırık yaşayabilir. Bu durumda, genellikle kalça yüzeyine kaplamayı geleneksel kalça protezine dönüştürmek gereklidir. Ancak, implantlar etrafında kırıklar geleneksel kalça protezinde de meydana gelebilir. Metal iyon riski. Kalça yüzeyine kaplamada, metal bir top metal bir yuvada hareket eder.

Zamanla, iki yüzey arasındaki sürtünme, iyon adı verilen küçük metal moleküllerinin salınmasına neden olabilir. İyonlar, eklemin çevresindeki kemik ve yumuşak dokularda bir reaksiyona yol açarak ağrı ve şişmeye neden olabilir ve revizyon cerrahisine ihtiyaç duyabilir. İyonlar ayrıca kan dolaşımına girebilir ve sistemik (tüm vücutta) etkilere sahip olabilir. Bu nedenle, kalça yüzeyine kaplama geçmişte olduğundan daha az sıklıkla yapılmaktadır. Bazı geleneksel kalça protezlerinin de metal bir top ve metal bir yuvadan oluştuğunu ve bu protezlerin aynı potansiyel risklere sahip olduğunu unutmayın.

Metal-metale dayalı implantlar hakkında daha fazla bilgi için doktorunuza danışın.

 

Sağlık Bakanlığı Kas ve İskelet Sistemi Hastalıkları önleme ve Kontrol Programı