Boy kısalığı ve Boy Uzatma Ameliyatları

Boy kısalığı ve Boy Uzatma Ameliyatları; Boy uzatma ameliyatları günümüzde sıkça sorgulanan bir konu haline gelmiştir. Vücudun yapısal kısalıklarının yanında zamanla farklı nedenlerle ortaya çıkan boy kısalıkları hastalarda psikolojik sorunlara yol açmasının yanında belirgin uzuv farkının olduğu durumlarda fonksiyonel problemler ve vücudun diğer bölümlerinin de etkilenmesine yol açabilmektedir.

Boy kısalığı ve Boy Uzatma Ameliyatları

Boy Kısalıkları Nasıl oluşur?

Boy kısalıkları etkilene uzuvlara bakıldığında etkilenen ekstremitenin tek taraf ya da iki taraf oluşuna göre simetrik ya da asimetrik kısalık olarak adlandırılabilir. Asimetrik kısalıklarda sebep geçirilmiş bir travma,deformite gibi tek taraf tutulumlar olabileceği gibi proksimal femoral fokal defisit ya da konjenital tibia psödoartrozu   gibi doğumsal nedenlerde asimetrik boy kısalığına yol açabilir. Simetrik boy kısalığında yani her iki uzvun da benzer miktarlarda kısalığı söz konusu olduğu durumlarda genellikle altta yatan neden doğumsal problemler olarak karşımıza çıksada yukarıda belirttiğim gibi doğumsal asimetrik boy kısalıkları da mevcuttur.

Boy Uzatma Ameliyatları ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler

Boy uzatma ameliyatları yapılırken her zaman için göz önünde bulundurulması gereken sadece sert bir kemik dokusunun uzatılmadığı aynı zamanda aynı kompartman içinde bulunan yumuşak dokuların, kasların, sinirlerin ve damarların da bu uzatmaya adapte olması gerektiğidir. Bu başarılı bir uzatma elde edebilmek için çok önemlidir. Hastaların en çok merak ettikleri konuların başında gelen günde 1 mm uzama periyodu ile maksimum kaç cm boyu uzayabileceği sorusunun cevabını aslında hastanın kendi vücudu belirlemekte.

Bunu okuyabilirsiniz >>>  Gebelik Döneminde omurga hastalıkları

Bu uzatma döneminde takip ettiğimiz bu önemli yapıların bu uzamaya bağlı gerilmesine bağlı sorunların ortaya çıktığı ya da eklem çıkıkları meydana gelmesi gibi durumlarda uzatma durdurulmadır. Hiçbir şekilde bir hastanın belirli bir uzunluk miktarı kadar uzatılacağı konusunda kesin konuşmamak gerekir.

Boy kısalığı ve Boy Uzatma Ameliyatları Uzatma Yöntemleri Arasındaki Farklar

Uzatma ameliyatı olmaya karar veren hastalarımıza öncelikli olarak bu ameliyat hakkında bilgi verirken farklı ameliyat tekniklerinden bahsedilmektedir. Genelde 2 sınıfta toplanan bu ameliyatlarda ilk grupta dışarıdan hiç bir görünen ortopedik cihaz olmadan manyetik /mekanik olarak kemik içindeki çivi üzerinden yapılan uzatma metodları ile birlikte 2. Grupta kemik içinde bir çivi ile tespit sonrası dışarıdan eksternal fiksatör yardımlı yine çivi üzerinden uzatma ameliyatları bulunmaktadır. 2. grupta uzatma işlemi bittikten sonra kemik içindeki çivinin tespiti sonrası dışardan uygulanan eksternel fiksatörün çıkarılması gerekecektir.

1.grupta olan sadece çivi üzerinden uzatma yapılan yöntemeler kozmetik olarak daha az ameliyat izi bırakması açısından avantajlıdır ancak maliyet olarak çok pahalıdır. Dışardan fiksatör uygulmalarında 1. haftada uzatmaya hasta kendi çevirerek başlar ve günlük 1 mm olacak şekilde hedeflenen uzatma gününe kadar çevirilir. Uzatma bitince çevirme sonlandırılır ve yeni uzayan kemiğin kaynaması beklenir. Dışardan uygulanan fiksatör ile uzatmanın en büyük dezavantajları kozmetik olarak çok yoğun ameliyat izi bırakması ve mobilizasyon kısıtlılığı ile hasta konforunun düşük olmasıdır.Hastalarımıza tavsiyemiz öncelik olarak uzatma şekline karar verirken ayrıntılı olarak bilgi almanız ve uzama miktarının tamamen bireysel olarak değişeceğini bu nedenle genellemelere göre hareket etmemenizdir. Komplikasyonlar hakkında yeterince aydınlanmış olarak karar vermeniz sağlıklı bir uzatma dönemi sonrasında rahat etmeniz demektir.