Omurga Ameliyatlarında Ortaya Çıkabilen Komplikasyonlar

26
Haz
Bel Kayması Tedavisi

Omurga Ameliyatlarında Ortaya Çıkabilen Komplikasyonlar
Günlük hayatımızda travmatik ve travma dışı nedenlerden dolayı omurga hasarı görülebiliyor. Bu durum vücut bütünlüğü bozulabiliyor.
Omurga kırıkları geçmeyen omurga ağrıları ortaya çıkabiliyor ve hareket özgürlüğünü kısılıyor. Bu sorunlardan kurtulmak için mutlaka ameliyat olmak gerekiyor.
Düşme, çarpma, iş, ev ve trafik kazaları sonrasında ortaya çıkan omurga hasaları, spinal travma adıyla bilinir.

Travmanın şiddetine göre vertebra kırığı ya da kayma gibi pek çok farklı rahatsızlık ortaya çıkabilir. Hayati fonksiyonları ciddi şekilde etkileyebilen spinal travmalara bağlı rahatsızlıklar, omurga cerrahisi hekimlerince travmanın boyutuna göre ayarlanır.
Omurga vidalama ameliyatlarında temel amaç vücut işlevlerini yerine getirmektir. Omurga vidalama, omurganın herhangi bir bölgesindeki iki veya daha fazla kemiği birbirine bağlamaktır.

Omurga Cerrahisi Hakkında
Omurga, kafatası ile kuyruk sokumu arasında bulunan omurdan oluşur. Simetrik bir dizilim şeklinde tasarlanan omurların arasında, disk ve faset eklemler yer alır. Bu eklemler omurganın dayanıklılığını ve esnekliğini arttırır. Kafatasından kuyruk sokumuna kadar uzanan bu yapının arasında yumuşak dokular yer alır.

Omurilik, tıpkı beyin gibi meninks adlı bir zar ile sarılır şekilde bulunur.
Doğuştan ya da sonradan ortaya çıkan omurgaya bağlı olarak rahatsızlıklar yaşam kalitesini düşürebilir. Bel fıtığı, lomber spinal stenoz, spondilolistezis, boyun fıtığı gibi sıklıkla rastlanan hastalıkların tedavisi omurga cerrahları tarafından uygulanır.

Omurga Ameliyatları Etkili Mi?
Omber omurga ameliyatı, bacaklar veya kalçada ortay çıkan ağrı, uyuşma ve kuvvet kaybını gidermek amacıyla tamamlanır. Bu operasyonda, dekompresif lomber laminektomi ya da lomber disk yönteminden yararlanılır. Omurilik kanalının daralmasına bağlı şikayetleri gidermek için uygulanan bu yöntem genel olarak başarılıdır. Operasyona kesi yapılarak başlanır. Omurilik ile sinir köklerine bası yapan kemik çıkıntıları çıkarılır.

Omurga Ameliyatlarında Ortaya Çıkabilen Komplikasyonlar
Omurga Ameliyatlarında Ortaya Çıkabilen Komplikasyonlar

Lomber disk ameliyatı sinir kökleri üzerinde oluşan basıyı gidermek için uygulanır. Omurga kemikleri arasında şok emici yastık görevi gören bu yumuşak yapı daha sert olan disk çeperinden çıkabilir ve komşu sinirlere baskı yapabilir. Operasyonda belin arkası kesilerek fıtıklaşmış disk parçaları çıkartılır.

Ameliyat Sırasında Hangi Komplikasyonlarla Karşılaşırım?
Ameliyat sonrasında oluşabilecek risk ve komplikasyonlar görülebilir. Omurga ameliyatları sonrasında görülen konplikasyonlar;

Enfeksiyon Oluşumu
Ameliyat sonrası enfeksiyon ortaya çıkabilir. Enfeksiyon ameliyatın yapıldığı bölgede ya da vücudun başka noktasında görülebilir.

Doku ve Organda Hasar
Cerrahi işlem esnasında, çevre dokulara ya da organlara zarar gelebilir. Bu durum iç organ yaralanmasına neden olabilir.

Rehabilitasyon Problemleri
Ameliyat sonrası ağrı yaygın şekilde görülür. Sürekli ağrı olması rehabilitasyon sürecini uzatabilir.

Omurilik Sıkışması
Ameliyatın sonrasında omurilik sıkışması veya omurga deformeleri görülebilir.

Kanama Problemleri
Ameliyat esnasında kanama meydana gelebilir. Bu durum doku hasarına, enfeksiyona ve diğer sorunları tetikler.

Sinir Hasarı
Omurga cerrahisi sırasında sinirlere zarar gelebilir. Sinirler zarar gördüğü zaman his kaybı ortaya çıkabilir.

Alerjik Reaksiyonlar
Ameliyat sırasında kullanılacak anestezikler ilaçlar alerjik reaksiyonlar gösterebilir

Tromboembolik Sorunlar
Ameliyat sonrası uzun süre yatak istirahati tromboembolik problemini tetikler. Bu sorun nedeniyle damarlarda pıhtı meydana gelebilir. Omurga ameliyatları her hastada farklı komplikasyonlara neden olabilir.

Ameliyatın Başarı Oranı Nedir?

Omurga üzerinde yapılan ameliyatlar çoğunlukla genel olarak başarılıdır. Ameliyattan sonra, sinir dokuların üzerindeki baskının kaldırılması ile hayat kalitesi artacaktır.

Omurga Ameliyatı Riskleri Nasıl Düşürülür?

Omurga ameliyatı riskleri genel olarak ameliyat sırasında ortaya çıkabilir. Cerrahi müdahale sırasında omurilik ya da sinir hasarı görülebilir. Bununla beraber omurilik kılıfı hasarı, kanama, enfeksiyon gibi riskler de yer alabilir. Ameliyatın risklerini azaltmak için;
Ameliyatın deneyimli ekip tarafından yapılması gerekir.
Uygulama endoskopik olarak tamamlanmalıdır.
Ameliyathanede kullanılacak tıbbi altyapı yeterli olmalıdır.
Ameliyattan önce hastanın genel sağlık durumu değerlendirilmelidir.

Omurga Ameliyatı Sonrası Nasıl İşler?

Omurga ameliyatının ardından hastaneden taburcu olduktan sonra yedi gün boyunca yatak istirahatine devam etmeniz gerekir. Gün içinde sadece tuvalet ve yemek ihtiyacı için kalkmalısınız. Yataktan kalkarken kolunuzdan destek almalısınız. Yaylı yatak tercih edilebilir. Tuvalet ihtiyacı için klozet kullanılmalıdır.

Ameliyat sonrası taburcu olduktan hemen sonra duş almamalısınız. Ameliyat yerinde uyuşma ya da sertlik hissi olabilir. Yara yerinden herhangi bir akıntı olması durumunda doktorunuza başvurmalısınız. Verilen ilaçlar zamanında ve önerilen dozda alınması gerekir. Yaranın iyileşmesinde olumsuz etkileri olması nedeniyle sigara ve alkolden uzak durmalısınız.

Ameliyat Sonrası Ağrı Olur Mu?
Omurga ameliyatı sonrasında birçok hasta şikayetlerinin ortadan kaldırılmasını ister. Fakat bazı kişilerde ağrılar ameliyat öncesindeki gibi olabilir. Bu ağrılar ameliyattan sonra devam ederse nükleotomi sonrası sendromundan bahsedebiliriz.
Omurga ameliyatı olan hastaların yüzde ufak bir bölümü nükleotomi sonrası sendromuyla karşı karşıya kalır. Ağrılar ameliyat sonrasında genel olarak kollara ve bacaklara yansıyacaktır. Bu ameliyat anatomik olarak başarılı geçse de görülebilir. Ameliyat öncesi ağrılar kalıcı olarak ya da ameliyattan sonra geri dönebilir.
Başarılı geçecek ameliyata rağmen ağrılardan şikayetçi olabilirsiniz.

Bunun nedenlerinden bir tanesi tanı konmasına ve ameliyatın gerekli olmasına rağmen sürekli olarak ertelenmesidir. Ameliyat ertelemesi nedeniyle sinir yapılarında sürekli ya da kronik hasar ortaya çıkabilir. Başka bir nedense birçok omurga yapısının ve bölümünün çoklu segman hasarının görülmesidir. Müdahalede sadece şüpheli olan bölümün ameliyat edilmesi bu durumda kısmi bir başarı sunacaktır.
Bazı hatalarda sinir yapılarına baskı uygulayan ağır skarlaşmalar meydana gelebilir. Bunun yanında hastalarda psikososyal destek eksikliği görülebilir. Ailevi ya da mesleki sorunlar nedeniyle nükleotomi sonrası sendromunun oluşmasını tetikleyebilir.

Omurga ağrı hafızası da nükleotomi sonrası sendromunun bir nedeni olarak kabul edilebilir. Ağrı farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Ancak bu sorun çok küçük bir hasta kitlesinde ortaya çıkar. Omurga ameliyatları genel olarak başarılı geçen operasyonlardır.