Omurga kanalı üst üste binmiş 33 adet vertebra (omur) cismi ile bunların arasındaki diskler ve kanalı oluşturan arka elemanlar (kemik,bağ dokusu ve eklemler) tarafında oluşturulan ve omurilik dediğimiz medulla spinalisi barındıran bir kanaldır. Omurganın en önemli fonksiyonu omuriliği korumak ve vücudun dik duruşunu sağlamaktır.
Omurilik, merkezi sinir sisteminin dışa açılan penceresi ;vücut ve merkezi sinir sistemi arasında bağlantı kuran ana sinirsel yapı olması nedeni ile çok hassas bir yapıya sahiptir. Omurga kolonunu (columna vertebralis) ilgilendiren rahatsızlıklar, bu yapıda yol açacağı instabilite (normal yükler altında bile duruşunun bozulması) nedeni ile omurilik ve omurilikten vücuda dağılan sinir ağında problemlere yol açabilmektedir. Bu durum özellikle problemin kaynaklandığı bölgeden çıkan sinirlerin çalıştırdığı yapıların fonksiyon kaybı ile sonuçlanabilmekte ve vücutta koordineli hareketlerin yapılmasını da güçleştirebilmektedir.
Omurga kolonunda instabiliteye yol açan rahatsızlıklar; doğumsal (konjenital),travma (yaralanma), enfeksiyon hastalıkları, önlenemez yaşlanma ve yıpranma (dejeneratif hastalıklar) kaynaklı olabileceği gibi bazı yaşlara özgü sebebi bilinmeyen ya da bilinen eşlik eden sistemik hastalıklar kaynaklı olabilmektedir.
Omurga kolonu günlük pratikte boyun(servikal), sırt (dorsal ya da torakal) ve bel (lomber) bölgeleri altında değerlendirilmesine rağmen aslında aynı dişli çark mekanizmasının dişlileri olarak bu bölgelerin anatomik ve işlevsel birlikteliği söz konusudur. Omurganın bir bölümünü ilgilendiren problem nedeni ile zaman içinde diğer bölümlerinin de etkilenmesi beklenebilir. Bu nedenle omurga hastalıkları değerlendirilirken omurga bir bütün olarak ele alınmalıdır. Örneğin torakal ya da sırt bölgesi dediğimiz bölümde gelişen bir deformite lomber (bel ) ve servikal (boyun) resiprokal değişikliklere yol açması gibi. Bu nedenle deformite şikayeti ile başvuran hastalarımızda tüm omurga kolonun birlikte değerlendirilmesi gerekliliği akıldan çıkarılmamalıdır.
Omurga problemleri ile başvuran hastalarımızın şikayetleri de tutulan omurga segmenti ile alakalı olarak değişkenlik gösterebilmektedir.