Omurga Sağlığı ve Duruş Bozuklukları

Omurgada Çimentolama Tedavisi

Omurganın travmaya bağlı olarak görülen kırıkların tedavi edilebilmesi için uygulanan tedavi yöntemleri arasında çimento uygulaması geliyor.
Omurga çimentolama tedavisi genel olarak ileri yaşlarda sorun yaşayan hastalar için tercih edilir. Omurga kırıkları özellikle şiddetli bel, kalça ve göbek ağrı sorunlarını beraberinde getiriyor.
Omurga kırıklarında çimento yöntemleri sıklıkla tercih edilir.

Halk arasında uygulanan tedavi yöntemlerinden bir tanesi çimento yöntemidir. Çimento ile beraber omurga kırıklarının çok kısa süre içinde düzeltilebilir.
Uygulama çalışmaları ameliyathane koşullarında yapılır. Uygulanan bu işlemle çöken kemik içine verilen sement ile güçlenmektedir.

Böylece yük geldiğinde çökmeyerek ağrı oluşmasını engelleyebilir.
Sementin sıvı halden katı hale geçmesi sonrasında ortaya çıkan kimyasal reaksiyonlar yaklaşık 400 derecelik bir ısı çıkmasına neden olabilir. Bu durum etraftaki küçük ağrı liflerini yakarak ağrıyı engelleyebiliyor.
Hastalar uygulanan bu işlemden kolayca fayda görebiliyor. Aynı gün ayağa kaldırılmakta ve çekilen kontrol filmlerinden sonra hasta taburcu edilmektedir.

Enstrumantasyon Nedir?

Yük taşıma kapasitesi farklı nedenlerle azaltılan ya da kaybolan kemiklere metal takılmasına enstrumantasyon adı verilir. Enstrumantasyonu bir çeşit içeri takılan korse olarak düşünebiliriz. Bu işlem birçok alanda uygulanabiliyor.
Diz ya da kalçada olduğu gibi kemikte de uygulama yapılır. Tümör sebebiyle hastalıklı bölge alınıp geride kalan kemik uçlar kullanılarak iki alan enstrumanla bir araya getirilir.

Kifoplasti İşlemi Nedir?

Omurga kırıklarının büyük bölümü cerrahi dışı yöntemlerle tedavi edilebilir. Bunun için genel olarak kırık tipine göre özel korseler uygulanır. Omurga üzerinde ciddi miktarda deformiteye, omurga eğriliğine neden olabilecek kırıklara bağlı çökmenin ilerleyeceğinin öngörüldüğü zaman, omurilik hasarı kısa sürede tedavi edilmelidir.

Cerrahi uygulamalarda kırık tipine göre kullanılabilecek farklı yöntemler yer alıyor. Daha çok osteoporotik kırklar ya da tümörlerde kullanılan vertebroplasti uygulaması çimentolama dediğimiz polietilmetakrilat malzemesi doldurularak tamamlanır.
Kifoplasti işlemi omurga kırığında çimento enjeksiyonu uygulamalarından bir tanesidir. Burada içe çökmekte olan kırık parçaları balon yardımı ile kaldırılır. Kaldırılan kırık parçalarından sonra balon çıkarılarak, kemik çimentosu ile beraber doldurulur.

Bunu okuyabilirsiniz >>>  Bel Fıtığı Nedir ? Belirtileri Nelerdir ?

Kifoplasti işlemi genel olarak menopoz sonrasında kadınlarda görülen kemik erimesinde kullanılan yöntemler arasındadır. Bu uygulamadaki asıl amaç; vertebroplastideki gibi omurganın sağlam hale gelmesi için uygulanır. Düzeltilen omurganın, daha sonrasında kırık nedeninden kaynaklı olarak kamburluğa neden olabilir.
Omurgada ortaya çıkacak kırıkların büyük bölümü kısmı bel ve sırt omurlarında ortaya çıkar. %5-10 kısımlık alanı boyun, geri kalan bölüm ise sırtın aşağısında kalan diğer bölgelerde görülür. Bu kısım için omurga kırığında çimento enjeksiyonu işlemi yapılır.

Kifoplasti Yöntemi Nasıl Uygulanır?

Omurga kırıklarında kullanılan tedavi yöntemleri arasında kifoplasti bulunuyor. Gerçekleştirilen bu uygulamalar kapalı olacak şekilde ciltte açılan küçük kesiler ile yapılıyor.
Kifoplasti çökmüş olan kemiklerin kırık parçaları balon yardımı ile kaldırılır Daha sonra balon çıkarılarak, bu bölgeye kemik çimentosu uygulanır. Çimentoma işlemi için hastanın durumuna göre sedasyon uygulaması da yapılabilir. Bu uygulamada ilk olarak hasta yüzüstü yatırılır ve hastanın cildi antiseptik ilaç yardımı ile temizlenmesi sağlanır.

Hasarlı olan bölge incelendikten sonra lokal anestezi uygulanır. Cilde küçük kesi atılır ve kesilerin içinden uzun iğneler sokulur. Daha sonra omurga kırığında çimento enjeksiyonu için özel aletlerden destek alınır.
Skopi cihazı ile beraber görüntüleme işlemi tamamlanır. Daha doğru şekilde kontroller tamamlanır. Omurganın arka kısmı baz alınarak tedaviye başlanır. Daha sonra iğneler ittirilerek içeri girilir. Delikler ile beraber kemik çimentosu gönderilir.

Omurgada Çimentolama Tedavisi
Omurgada Çimentolama Tedavisi

Çimentolama Süreci Hakkında

Kemik erimesine bağlı ya da travma nedeniyle kemiklerde kırıklar oluşabilir. Bu kırıkların tedavi edilmesi çeşitli yöntemlere başvurulur. Genel olarak halk arasında bilinen omurga kırığında çimento enjeksiyonu uygulamasından destek alınır.

Bu uygulamalar genel olarak hastanın durumu baz alınması sonucunda tamamlanır. Hastaya uygun olan işleme karar verdikten sonra çimento sorunlu alana doldurulur. Kemik çimentosu ile beraber vertebranın daha sağlam ve orijinal bir pozisyona sahip olması sağlanır. Hasta tedaviden sonra hayatına devam edebilir.

Bunu okuyabilirsiniz >>>  Erişkinlerde Kanal Darlığının Cerrahi Tedavisi

Stentoplasti Yöntemi Nasıl Uygulanır?

Uygulanacak stenroplasti yöntemi ise kifoplasti ile benzer olarak tamamlanır. Kifoplasti ile balon yardımı kullanılarak kırık parçaları kaldırılır. Çökecek olan kısım kaldırılarak, sorun giderilir. Stentoplastide balon yerine stent adı verilen metalik kafesle beraber işlem gerçekleştirilir.

Stent yerleştirme uygulaması gerçekleştikten sonra balon gibi geri çıkarılmamaktadır. Bu uygulamada sadece iç taraf çimento ile doldurulur. Böylelikle stent kendisi ile aynı yapısal özelliğe sahip olan omurga desteklenir.
Kullanılacak omurga kırığında çimento enjeksiyonu işleminde başarı elde edilir. Uygulamanın uzman hekim kontrolünde, hastanın sağlık durumu göz önünde bulundurularak yapılması gerekir.

Çimentolama Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Uygulanacak olan omurga kırığında çimento enjeksiyonu yönteminden sonra hastanın kendine gelmesi beklenecektir. Hasta kendine geldikten sonra 5-6 saat boyunca gözlem altında tutulacaktır. Gerekli olan durumlarda ise hastalar bir gün boyunca gözlem altında olabilir.

Hasta kendine geldikten sonra günlük hayatına dönüş yapabilir. Tedavide kişiye ortaya çıkan kırıkların sebebi göz önünde bulundurulur Omurga kırığında çimento enjeksiyonu öncesinde rutin egzersizlerin de yapılması gerekir.

Çimentolama Yöntemiyle Kemik Ağrıları Nasıl Tedavi Edilir?

Kemik erimelerine bağlı olarak gelişen omurga kırıklarında açık cerrahi operasyonlar yapılıyordu. Ameliyat sonrasında ortaya komplikasyonlar nedeniyle hastaların iyileşme süreleri daha da uzuyordu.
Yaşı ilerleyen hastaların bu tip açık operasyonları tolere edebilmeleri zor oluyor.

Çimentolama yöntemi sayesinde açık cerrahiye ve büyük kesilere gerek kalmadan omurga kırıkları tedavi edilebiliyor.
Çimentolama yönteminde kalın iğneler kullanılır. Bu yüzden ameliyatta olduğu gibi kanama, enfeksiyon, yumuşak dokuların ya da kasların hasar görmesinin önüne geçilir. Çimentolama yönteminin kullanılmasındaki temel amaçlardan bir tanesi kırılmış olan omurganın normal yüksekliğine getirilmesidir. Böylece kırık vertebra sağlam hale gelir.