Halluks Valgus (Bunyon) tanımı nedir?

Ayak başparmak  ve tarak kemikleri arasındaki açının artması ile tarak kemiği alt ucunun içeri doğru; başparmağın dışarı doğru açılanması ile karakterize bir hastalıktır. Biyomekanik olarak başparmak ve tarak kemik arası açının artması, 1. ve 2. tarak kemikleri arası açının artması tanımlamalarda sık kullanılmaktadır.

 

 

Halluks Valgus hangi yaşlarda ortaya çıkar?

 Halluks valgus genelde genç erişkin dönemde ortaya çıksa da juvenil halluks valgus dediğimiz şekline ergenlik döneminde kız çocuklarda da rastlanmaktadır. Bu hastalık yanlış ayakkabı tercihi sonucu genç erişkin dönemde özellikle kadınlarda artan sıklıkta rastlanmaktadır.

 

Bunyon hastalığının sebepleri arasında neler vardır?

Genel bir ifade ile %70 genetik yani ailesel % 30 yanlış ayakkabı kullanımı öyküsü hastalığın ana nedenlerini oluşturmaktadır. Kas sinir hastalıkları da özellikle erken başlangıçlı bunyon hastalığının önemli bir sebebi olarak karşımıza çıkar.

Ayak bir bütün olarak değerlendirilmelidir. Ayakta herhangi bir biyomekanik bozukluk düz tabanlık vs ayak basma mekaniğini bozarak bunyon hastalığına yol açabileceği unutulmamalıdır.

 

Bunyon (Halluks Valgus) Hastalığında ana şikayetler nelerdir?

Hastalar genellikle ayakkabı giymekte zorlanma, ayakta ve zamanla giyilen ayakkabı da görsel olarak şekil bozukluğu meydana gelmesi bunyon üzerinde tahrişe bağlı kızarıklık, ağrı bazen de bunyon üzerindeki cilt problemleri ile hekime başvurabilmektedir.

 

Bunyon (Halluks Valgus) Hastalığında tanı nasıl konulur?

Hastanın hekime başvurusu esnasında ayrıntılı bir anamnez ve fizik muayene ile ön tanıya gidilir. Hastanın her iki ayağı ; çıplak bir şekilde ayakta yük binerken ve otururken palpasyon ile bunyon ve çevresinde cilt problemleri, tarak kemik basısına bağlı nasırlaşmalar, diğer parmaklarda gelişmesi muhtemel çekiç parmak deformitesi, parmak çarprazlaşması, tarak kemikleri arasında olası sinir kılıfı tümörleri (morton nöroma), başparmak tarak kemiği arasındaki eklemde kireçlenme (halluks rigidus) açısından ayrıntılı değerlendirilmelidir.

Bunu okuyabilirsiniz >>>  Halluks Valgus (Bunyon) Nedir ?

Ayrıntılı fizik muayene sonrası mutlaka ayakta basarak çekilen ayak röntgenleri ile de tanı kesinleştirilir. Bu röntgenlerin ayakta olması önemli zira ayak tam yük almadan çekilen röntgenler ile kuralına uygun olarak çekilen röntgenler arasında açısal farklılıklar ortaya çıkmaktadır.

 

Halluks Valgus Hastalığında tedavi yöntemleri nelerdir?

İlk basamak olarak önce ayakkabı değişikliği önerileri ile başlamakta fayda vardır. Dar bir ayakkabı ile ortaya çıkan şikayetler daha geniş parmak kutusuna sahip ayakkabılar ile görülmeyebilir.

Bunların yanında yumuşak dokulara yönelik parmak arası makara ya da halluks valgus gece ateli de ileri olmayan olgularda fayda sağlayabilir.

Belirgin olarak başparmak tarak kemiği açılanması olan durumlarda tedavi yöntemi cerrahidir. Cerrahi tedavi yöntemleri sadece yumuşak dokuya yönelik işlemler, tarak kemiğini kesisini gerektiren işlemler, parmak kemiğinde kesi düzeltme, başparmak ekleminde dondurucu girişimler veya bu işlemlerin birkaçının birden uygulanmasından oluşur.

Hangi cerrahi yöntemin uygulanacağına klinik görünüm, fizik muayene, kuralına uygun çekilmiş röntgenlerde ölçülen halluks valgus açısı, intermetatarsal açı gibi kriterlere göre karar verilmelidir.

 

Halluks Valgus Ameliyatı nasıl yapılır?

Bu ameliyat için genel anestezi, spinal/epidural anestezi veya sadece bacağın uyuşturulduğu lokal anestezi yöntemlerinden bir tanesi seçilebilir. Başparmak bunyonu etrafında cilt kesisi ile bu işlem gerçekleştirilir. İhtiyaca göre parmak çevresi veya tarak kemiğinin ayağa yakın kısmında da cerrahi kesiler kullanılabilir. Bu işlemlerde hedef kemik kesileri yaparak halluks valgus açısını ve intermetatarsal açıları düzeltilmesidir.

 

Halluks Valgus Ameliyatı sonrası rehabilitasyonu nasıldır?

Ameliyat sonrası 1.gün özel bir ayakkabı yardımı ile hastalarımız yürümesi sağlanır. Bu özel ayakkabı ile yürüme yaklaşık olarak 6 hafta kadar devam eder. Kemik kesilerin kaynamasından sonra normal ayakkabı ile yürüyebilirler.

 

Halluks Valgus ameliyat sonrası tekrarlar mı?

Bunu okuyabilirsiniz >>>  Ayak Bileği

Her hasta için ayrı ayrı cerrahi planlama yapılmalıdır. Bahsi geçen açılara göre uygun algoritmde yapılan işlemler sonrası tekrarlama olasılığı düşüktür. Ancak açılara uygunsuz cerrahi yöntem tercihi veya kas sinir hastalıklarında eklem dondurma yerine düzeltme seçme durumunda tekrarlama riski bulunmaktadır.

 

Halluks Valgus Ameliyatı sonrası görülebilen sorunlar nelerdir?

Bu ameliyatlar sonrası görülebilen sorunlar, enfeksiyon, yara yeri problemleri, kemik kesi hatlarında kaynamama transfer metatarsalji denilen ve ameliyat öncesi de rastlanabilen  diğer tarak kemiklerinde ağrı oluşması.