Boyun Fıtıklarında Ameliyatsız Tedavi Yöntemleri

Boyun Düzleşmesi
Bilgisayar başında uzun saat geçirmek ya da günlük yaşamda hareketsizlik gibi durumlar pek çok kişide genel anlamda boyun düzleşmesi ya da duruş bozukluğu gibi omurga rahatsızlıklarına yol açabilmektedir. Boyun düzleşmesi en çok belirtisine boyun ağrısı olarak kendini gösterir. Bu ağrı omza ve sırta yayılabilmektedir. Bununla beraber baş ağrısı da ağrılara eşlik edebilmektedir. Eğer boyun düzleşmesi tedavi edilmezse bu durumda kişinin yaşam kalitesinin büyük bir derecede etkilendiği söylenebilir.

Boyun Düzleşmesi Nedir?
Sağlıklı bir vücutta omurga kafatası üzerinden kuyruk sokumuna kadar uzanan bir yapı bulunur. Burada dört ayrı bölgede kavis vardır. Genel anlamda bel ve boyun bölgesinde C harfi gibi görülür. Kuyruk sokumunu ve sırt bölgesinde de C harfi gibi bir görüntü ortaya çıkar. Bu kavisleri normalden daha fazla olması ve kişinin doğru bir şekilde durmasına da engel olur. Aynı zamanda bu kavisin fazlalığı omurga rahatsızlıklarına da sebep olabilir.

Kemiklerde oluşabilen bu değişikliklerle beraber omurga etrafındaki kas gruplarıyla beraber kas bağlarına fazladan yük bindirilir. Bu yükte vücutta çok çeşitli semptomların oluşmasına neden olabilir. Boyun düzleşmesi gelen anlamda olması gereken eğrilikten çok daha azalması ve önemli olan bu C görüntüsünün kaybolup tamamen düz bir görüntüye gelmesi ile ortak kendini belli edebilir. Yani görüntüsünün açısı azalır.

Boyun Düzleşmesi Belirtileri Nelerdir?
Boyun düzleşmesi kendine kişiden kişiye göre değişerek belli etse de genel anlamda belirtileri birbirine benzer. Boyun düzleşmesi belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

Boyun kaslarını güçsüzlük,
Boyun hareketlerinde kısıtlılık,
Boyun ağrısı,
Sırt ağrısı,
Baş ağrısı,
Omuzlarda yük varmış hissi, omuzlarda ağrı ve ağırlık hissi,
Sinir köklerinde bası varsa elde ve kollarda oluşan ağrı üzerine gelen uyuşma daha sık görülen belirtiler arasındadır.

Bunu okuyabilirsiniz >>>  Skolyoz Tedavisi Seçenekleri

Boyun Düzleşmesi Sebepleri Nelerdir?
Boyun düzleşmesinin en büyük sebeplerinden biri duruş bozukluğu yani kötü postür olarak bilinir. Buna bağlı olarak omurgada bulunması gereken bazı fizyolojik eğriler tamamen kaybolarak boyun düzleşmesini ortaya çıkabilir. Boyun düzleşmesi nedenleri genel anlamda şu şekilde sıralanabilir.

Ağır sırt çantalarının kullanımı,
Özellikle kız çocuklarında ergenlik dönemlerinde vücutları saklama isteğinin olması,
Günümüzdeki çocukların telefon ve bilgisayar kullanımını artırması,
Çalışma hayatının hiç ergonomik olmaması,
Masa başı çalışmaların büyük bir oranda artması,
Telefon kullanımının artması duruş bozukluğunun en büyük sebeplerinden biridir.

Boyun Düzleşmesi
Boyun Düzleşmesi

Boyun Düzleşmesine Sebep Olan Etkenler;

Omurganın gelişmesi ile beraber kifoz ya da skolyoz gibi çeşitli omurga bozukluklarına bağlı olarak da boyun düzleşmesi ortaya çıkabilir. Omurgayı oluşturan çeşitli omurlarının anatomik gelişimi ile beraber şekil bozuklukları ortaya çıkabilir. Bunlarda boyun düzleşmesine sebep olur.
Yaşlılık sebebiyle diskler üzerinde sıvı kaybı oluşabilir. Yaşlılıkta osteoporozun ya da dejenerasyonun yol açtığı kemik çökmeler de kamburluğun artmasıyla beraber boyundaki düzleşmeyi artırabilir. Kişinin aşırı zorlaması ya da fiziksel travmaya maruz kalması da boyun kemiklerin etrafında bulunan kas ve bağ dokularının hasar görmesine yol açabilir ve bu da boyun düzleşmesini ortaya çıkarır.

Boyun Düzleşmesi Ağrısının En Sık Görüldüğü Yerler
Her rahatsızlıkta olduğu gibi boyun düzleşmesinde ağrı da kendine en çok belirli eden belirtiler arasındadır. Ağrı genel anlamda ensenin arkasında, boyunda ve omuzlar da kendini gösterir. Eğer boyunda oluşan düzleşmeye bağlı olarak kök basısı varsa bu durumda sırta ve kola doğru yayılan ağrılar da olabilir. Boyun düzleşmesi tansiyon yüksekliği, baş dönmesi ve kulak çınlaması gibi çeşitli şikayetleri de beraberinde getirebilir.

Boyun Düzleşmesi Tanısı Nasıl Konur?

Boyun düzleşmenin sebepleri oldukça farklıdır. Bu anlamda uzman doktorlar hastadan detaylı bir öykü alır ve buna yönelik olarak muayene yapar. Doktor genel anlamda hastanın vücut dengesini ve boyunda bulunan hareketleri detaylı bir şekilde değerlendirir. Bununla beraber eliyle boyun anatomisine muayene eder.
Gerekli gördüğü durumlarda röntgen gibi görüntüleme cihazlarını kullanabilir. Aynı zamanda postür analizi cihazları gibi yeni gelişmiş olan teknolojik cihazlar omurga analizini yapar. Yürümeye bağlı olarak omurgada değişikliklerin olup olmadığı da tespit edilebilmesi için yürüme analizi cihazı tespit edilebilmektedir. Aynı zamanda hastadan kan tetkikleri de istenebilir.

Bunu okuyabilirsiniz >>>  Bel Fıtıklarında Ameliyatsız Tedavi Yöntemleri

Boyun Düzleşmesi Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Boyun Düzleşmesi, yapılan tetkikler sonucunda eğer hastada boyun düzleşmesi varsa tanısı konulur ve buna yönelik olarak tamamen hastaya özel bir tedavi planı gelişir. Genel anlamda korse ya da boyunluk gibi dışarıdan etkiler kullanılabilir. Ancak kullanılan bu etkilerin uzun vadede etkili olmadığı görülür.
Boyun düzleşmesine sebep olabilecek yastık seçimi, iş ortamı, telefon kullanımı ya da bilgisayar kullanımı gibi günlük hayatta yapılan tüm hatalar hastaya detaylı bir şekilde bilgilendirilir. Aynı zamanda boyun düzleşmesinde tedavi yöntemi olarak fiziksel tıp yöntemi tercih edilir.

Fizyoterapi sayesinde masajlar, egzersizler ve boyun traksiyonlarıyla kasta güçlendirilir. Bu anlamda kemik yapısı düzelebilir. Boyun düzleşmesi ağrısı olan hastalara da ağrı kesiciler ve bununla beraber ağrıyı geçirebilecek ilaç tedavileri uygulanabilir. Aynı zamanda gerekli görüldüğü yerlerde kas gevşetici ve topikal tedavilerde uygulanabilir.

Boyun düzleşmesini tamamen ortadan kaldırmak için bu tedaviler yeterli değildir. Sadece hastanın yaşam tedavisini artırmak için bu tedaviler etkili olabilir. Boyun düzleşmesi için nöral tedavi, ağrılı nokta enjeksiyonları, kuru iğneleme ve kinezio bantlama uygulanabilir. Bu tedaviler de genel anlamda boyun düzleşmesini tam olarak geçirmez.
Egzersiz programları ve fizik tedavi boyun düzleşmesine etkili olabilse de omurga cerrahisi en etkili yöntemdir. Doğru duruş için ve kasları güçlendirmek için tercih edilir. Ancak boyun düzleşmesi için en çok fizik tedavi tercih edilir. Doktor tamamen kişiye en uygun olan fizik tedavi yöntemini belirler.