Çocuklarda Düz Tabanlık
Çocuklarda Düz Tabanlık Günümüzde özellikle yeni adımlamaya başlayan çocukların aileleri tarafından ortopediste götürülmelerinin neredeyse en sık nedeni olan düz tabanlık ya da pes planus daha geniş plantar iz alanına sahip olan ayağı tarif etmek için kullanılır. Çoğu durumda aslında anne babaların aile büyükleri tarafından baskılara maruz kalarak bir endişe ile karşımıza gelmektedirler. Yapılan fizik muayene neticesinde gerektiği hallerde gerektiği durumlarda röntgen çekilmesi ile hastalık tanısı koyulabilmektedir.
Düz tabanlık patolojik (Hipermobil düz tabanlık, Aşil tendon gerginliği, Lateral tibial torsiyon, şişmanlık, tarsal koalisyon (talokalkaneal, kalkaneonaviküler), nörojik düz tabanlık, posterior tibial tendon yetmezliği, vertikal talus) ya da fizyolojik düz tabanlık (Gelişimsel düz tabanlık , hipermobil düz tabanlık ,kalkaneovalgus deformitesi) olarak karşımıza çıkabilmektedir. Sık görülen fizyolojik düz tabanlık rijit değildir, iyi huyludur ve aslında normalin bir varyasyonudur. Patolojik düz tabanlıkta rijidite vardır, fonksiyon kaybına yol açar ve tedavi gerektirir.
Fizyolojik ya da esnek düz tabanlık hemen tüm bebeklerde, çocukların birçoğunda ve erişkinlerin %15 inde görülebilmektedir. Hatta tüm ailede bu esnek düz tabanlığa rastlanabilmektedir. Bu sorun en çok ayakkabı giyenlerde, obezlerde ya da eklem gevşekliği olanlarda görülür.
Tanı koymak için genel bir muayene yapılmalı. Çocuk ayaktayken ayak yere düz basar ve topukta hafif valgus görülebilir ve düz tabanlık olarak algılanabilir. Çocuk elleri ile destek alarak parmak ucunda yükseldiğinde ya da yer ile teması kesildiğinde ayak uzun kavsi ortaya çıkar ve esnek düz tabanlık olarak tanı konulur ve aileye bilgi verilir. Muayenede rijit bir ayak yapısı söz konusu ise buna sebep olabilecek gergin aşil tendonu, azalmış subtalar hareket, topuk valgusu ile ön ayak abdüksiyonu varlığı, ayak tabanında konveksite varlığı açısından hasta değerlendirilmelidir.
Çocuklarda Düz Tabanlık Esnek düz tabanlık herhangi bir tedavi gerektirmez. Fonksiyonel bir problem yaratmaz. Endüstrinin de etkisi ve çevre baskısından etkilenen anne baba maalesef çoğu zaman bu bilgiden rahatsız olur, tatmin olmaz. Ayakkabı değişiklikleri, ayakkabı içine aparatlar tabanlıklar yerleştirilmesi genellikle etkili değildir ,pahalı yöntemlerdir ve çocuklarda huzursuzluklara yol açar.
Esnek düz tabanlık tanısında röntgen çekilmesinin bir katkısı yoktur. Kalkaneovalgus deformitesi, aşil tendon kontraktürü, tarsal koalisyon, vertikal talus ve nöromuskuler düz tabanlık sert düz tabanlık varlığında sıklıkla aklımıza gelir. Ayak değerlendirmesi sonrasında rehabilitasyon , cerrahi olarak tendon girişimleri, kemiksel girişimler gerekebilmektedir,
Hastalık yoktur ve hasta vardır. Herhangi bir hastalık ile alakalı tedaviniz de bunu üstlenen hekim ve sizin sorumluluğunuz altındadır. Bu sitede bilgilendirme amaçlı yazılan bu yazılar ile tedavi yönlendirilmesi yapılamaz. Hastalıklarınızın tanı ve tedavisi ile alakalı mutlaka hekiminizden görüş almalısınız.