Diz eklemi içini kamera yardımı ile görüntülenmesi işlemine diz artroskopisi denilir. Kamera yardımı ile monitöre aktarılan görüntülerde tespit edilen patolojiler yine küçük kesiler  yardımı ile eklem içinde kullanılan aletler ile tedavi edilebilir.

Diz Artroskopisi ile tedavi edilebilen hastalıklar nelerdir?

Menisküs yırtıklarında yırtık menisküsün alınması ya da tamir edilmesi, ön-arka çapraz bağ kopmalarının tedavisi, diz içi serbest cisimlerin veya kistlerin çıkarılması, diz eklem enfeksiyonlarda diz içi yıkama ,çok erken evre bazı kıkırdak problemlerinin tedavisi artroskopik olarak yapılabilir.

 

Diz Artroskopi Ameliyatı nasıl yapılır?

Genel anestezi altında ya da spinal anestezi yöntemlerinden bir tanesi ile uyluğa yerleştirilen bir turnike ile eklem içi kanama en aza indirildikten sonra diz kapağı kemiğinin yanlarından yaklaşık 1 cm lik kesiler ile eklem içine girilir. Bir delikten eklem içine  kamera yerleştirilirken diğer delikten çalışma aletleri ile eklem içi işlemler gerçekleştirilir.

 

Diz Artroskopisi sonrası iyileşme döneminde dikkat edilmesi gerekenler nedir?

Genel olarak ameliyat sonrası 1. günde  hastalarımızın 2 adet koltuk değneği yardımı ile ayağa kalkması sağlanır. Çok önemli olan diz çevresi kasları güçlendirici egzersizleri öğrenmeleri sağlanır. Yapılan işleme göre hastalarımızın tam yükle ya da kısmi yük ile yürümeleri sağlanır. Basit bir menisküs alınması sonrası tam yüke hemen geçilebilirken, menisküs tamiri gibi durumlarda bu sürenin uzayabileceği unutulmamalıdır. Ameliyat sonrası hemen tam yükle yürümeye başlayan hastalarımız 2-3 hafta içinde desteksiz yürüyebilir hale gelebilirler.

Bunu okuyabilirsiniz >>>  Gonartroz Tedavisi