İmplantsız Omurga Ameliyatları

İmplantsız Omurga Ameliyatları
Omurga, baş ve kuyruk sokumu arasındadır. Vücut kütlesinin çok büyük bir kısmını taşıyan kemikler, eklemler ve disklerin bir arada bulunmasını sağlar.
Omurga bölümü, duruş bozuklukları, travmalar veya yapısal anormallikler gibi sorunlar nedeniyle zarar görebilir. Genel olarak ağrı ile kendini belli eden omurga problemlerinde öncelikle cerrahi olmayan tedaviler tercih edilir. Bazı daha ciddi durumlarda ise omurga cerrahisi uygulamalarından yararlanılır.

Merkezi sinir sisteminin en önemli bölümlerinden bir tanesi olan omurga toplamda 33 adet omurdan oluşur.
Sağlıklı bir omurga arkadan bakıldığı zaman düz bir sütun şeklinde görünür. Yandan bakıldığında ise kıvrımlı bir yapıya sahiptir. Yaşlılık, duruş bozuklukları ya da travma sorunları omurgaya zarar verebilir. Ciddi durumlarda ise omurga cerrahisi uygulamalarından yararlanılarak hassas cerrahi operasyonlar gerçekleştirilir.

Ameliyatsız Omurga Tedavisi Hakkında
Doğuştan gelen omurga hastalıkları, omurga eğrilikleri gibi omurganın yapısal bozuklukları için omurga ameliyatı uygulanabilir. Ortopedik problemlerin birçoğunda olduğu gibi omurga sağlığını etkileyen rahatsızlıklarda da ameliyat ilk seçenek değildir.
Omurga cerrahisine karar verilmeden önce ilk olarak fizik tedavi ve egzersizler, ilaç tedavisi, omurga enjeksiyonları gibi yöntemlerden destek alınır. Ancak, bu tedavilere rağmen yakınmalarınız hala devam ediyorsa ameliyat düşünülür. Omurga sağlığını etkileyen ve ameliyat gerektirebilen omurga hastalıkları şu şekildedir;
Spina bifida,,
Ankilozan spondilit,
Omurga eğrilikleri,
Dar kanal hastalığı,
Omurga kırıkları,
Fıtıklaşmış diskler,
Omurilik yaralanmaları,
Enfeksiyon,
Omurga tümörleri ve kanser.
Omurga ameliyatları ciddi bir uygulamadır. Güvenilir yöntemlerle en iyi sonuca ulaşabilmek için omurga cerrahisinde uzman kişilerden mutlaka destek almanız gerekir.

Ameliyatsız Omurga Tedavileri Nelerdir?
Ameliyatsız omurga tedavisi, omurga sorunlarını cerrahi müdahale olmadan tedavi etmeyi amaçlar. Bu tedavi uygulamaları genel olarak ağrıyı azaltmayı, omurga fonksiyonlarını iyileştirmeyi amaçlar. En çok kullanılan ameliyatsız omurga tedavileri şu şekildedir;

Bunu okuyabilirsiniz >>>  Boyun Fıtıklarında Ameliyatsız Tedavi Yöntemleri

Fizik Tedavisi ve Egzersiz
Omurga problemlerinde en çok kullanılan yöntemdir. Fizik tedavi programları ve özel egzersizler kullanılarak omurga kaslarını güçlendirilir.

Manuel Terapi
Fizyoterapistler tarafından uygulanan manuel terapi, omurga üzerindeki baskının azaltılmasını sağlar. Kişide kas spazmlarını gevşetmek ve eklemlerin açıklığını artırmak için tercih edilir.

Akupunktur
Bu uygulamada ince iğneler belirli vücut noktalarına yerleştirilir.

Omurga Enjeksiyonları
Steroid ya da anestezik ilaçlar omurga bölgesine enjekte edilir. Böylece sinir kökleri ya da omurga eklemlerindeki inflamasyonu azaltabilir.

Omurga Traksiyonu
Traksiyon yöntemiyle omurga çekme ya da uzatma yapılır. Böylece omurga disklerinin basıncı azaltılır. Ameliyatsız uygulamalarda hangi tedavinin en uygun olduğunu belirlemek için bir doktora mutlaka danışmanız gerekir.

Omurga Cerrahisi Nedir?
Omurga cerrahisi omurgaya ilişkin hastalıkların cerrahi olarak yok edilmesidir. Omurgada ortaya çıkan işlevsel veya mekanik sorunlar ciddi problemleri tetikler. Disk sorunları, omur eklemleri üzerinde kireçlenme omurgadaki söz konusu olumsuzlukların nedeni olabilir. Bu sorunların tedavisi için görev alan cerrahlar, omurga cerrahisi alanında özel eğitimler almaktadır. Omurga cerrahisinde skolyoz, bel ve boyun fıtıkları, dejeneratif hastalıklar ve omurga tümör hastalıkları tedavi edilebilir. Cerrahi tedavi yöntemleri son derece hassas operasyonlardır. Bu ameliyatların ana hedefi öncelikle mevcut hastalığın ilerleyişini durdurmaktır.

İmplantsız Omurga Ameliyatları
İmplantsız Omurga Ameliyatları

Omurga Cerrahisi Avantajları Nelerdir?
Omurga cerrahisi kas gücü kaybı, boyun, bel ve bacak ağrıları gibi sorunlarla ortaya çıkar. Bununla beraber cinsel fonksiyon kayıplarına da neden olabilir. Bu gibi sorunların ameliyat dışı yöntemlerle tedavi edilemediği zaman cerrahiden yararlanılır.
Omurga cerrahisi, yaşam kalitesini çok ciddi şekilde etkileyebilir. Hassas bir yapı olan omurganın ameliyatlarında uygun profilde bulunan hastalar için minimal invaziv teknikler kullanılır. Minimal bir şekilde invaziv cerrahi teknikleri ile operasyon gerçekleştirme yetkinliğine sahip sağlık kuruluşları bu konuda yardımcı olabilir.

Bunu okuyabilirsiniz >>>  Kamburluk Tedavisi Seçenekleri

Omurga Vidalama Ameliyatı Nedir?
Omurga vidalama ameliyatı omurga kırıklarının tedavisinde kullanılır. Başarılı uygulamalardan bir tanesidir. Bu ameliyat süreci omurganın anatomik yapısını ve işlevselliğini yeniden sağlamak için tercih edilir.
Omurga vidalama işlemi genel olarak omurga kırıklarında spinal kord hasarı riskini en aza indirmek için kullanılır.

Bu yöntem ile kemik parçalarının tekrar doğru pozisyona getirilmesi amaçlanarak sağlanır.
Omurga vidalamada kullanılacak olan vidalar ve diğer materyaller hastaya uygun olarak seçilir. Her hasta için farklı boyutlarda üretilmiş olan ürünler tercih edilir. İşlem sırasında kullanılan bu medikal cihazlar hastanın omurgasının durumuna göre ayarlanır.

Omurga Vidalama Ameliyatı Nasıl Uygulanır?
Ameliyat öncesinde hastaların radyolojik görüntüleri incelenerek uygun vidalama yöntemi belirlenecektir. Ameliyat esnasında hasta anestezi altına alınarak uyutulur ve steril koşullarda işlem tamamlanır. Omurgaya ulaşmak için cilt ve kas dokuları kesilir. Daha sonra hasar gören omurga segmentleri üzerinde çalışılacak bölgeye erişim sağlanacaktır.

Vidalama işlemlerinde kullanılacak olan metal implantların seçimi önemli konulardan bir tanesidir. Hasta için en uygun vidaların tercih edilmesiyle omurga kemiklerinin sabitlenmesi hedeflenir.
Omurga vidalama ameliyatlarında cerrahlar yüksek hassasiyet gerektiren tekniklere başvuru gerçekleştirir. Bu yüzden ameliyat uygulamasının alanında deneyimli uzmanlar tarafından gerçekleştirilmesi gerekir. Uzmanlar ameliyat sırasında kırık omurga segmentlerinin doğru şekilde yerleştirmek için titizlikle çalışır.Ameliyattan sonra hastaların belirli bir süre hastanede kalması gerekir. Omurga vidalama ameliyatının ardından hastaların fiziksel aktivitelerine dikkat edilmelidir. Başarılı bir ameliyat süreci ve uygun rehabilitasyon programı sayesinde sağlığınıza geri dönebilirsiniz.

Omurga Vidalama Ameliyatı Hangi Durumlarda Uygulanır?Omurga vidalama işlemi omurga kırıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Omurga vidalama ameliyatı genel olarak kişide görülen ciddi omurga kırıkları ve instabilite durumlarında yapılmaktadır. Kişise spinal kanal daralması varsa ya da sinir yapılarına zarar verme riski yüksekse bu yöntemden yararlanılabilir.

Bunu okuyabilirsiniz >>>  Boyun Düzleşmesi

Omurga deformiteleri de vidalama yönteminin kullanılmasına neden olur Skolyoz ve kifoz gibi doğuştan gelebilir ya da yaşam sürecinde şekillenen eğrilikler fonksiyonel problemlere neden olabilir. Bu tür olumsuz koşullarda cerrahi müdahale ile omurgadaki dengesizlik düzeltilmeye çalışılır.

Omurga Vidalama Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
Her cerrahi uygulamada olduğu gibi omurga vidalama ameliyatı da içerisinde risk barındırır. Ameliyat sonrasında enfeksiyon kapma olasılığı ortaya çıkabilir. Eğer bu durum yaşanırsa tedavi süreci karmaşık hale gelebilir. Bunun yanında kanama ve hematom olabilir. Bu gibi durumlar özellikle ameliyat sırasında büyük damarlara zarar verildiğinde görülebilir.

Omurga cerrahisi yöntemlerinden biri olan omurga vidalama ameliyatında dikkat edilmesi gereken diğer konu ise sinir hasarıdır. Ameliyat esnasında yanlışlıkla sinirlere zarar verilebilir ve bu da kalıcı his kaybına neden olabilir. Bununla beraber omurga vidalama işlemi sırasında kullanılan vidaların da vücut tarafından reddedilme ihtimali bulunuyor. Eğer bu durum yaşanırsa hastanın yeniden ameliyat olması gerekebilir. Vidaların yerleştirildiği kemiklerin iyileşmemesi ya da zayıflaması gibi durumlar da söz konusu olacaktır. Bu tür komplikasyonlar hastanın ilerleyen dönemde ek tedaviye ihtiyaç duyulmasına neden olur.