Kemik Erimesi ve Omurga Sağlığı

Skolyoz İç Organ Hasarı Yapar Mı?

Omurga vücutta baş ile bacak arasında uzanan ve genel anlamda vücut ağırlığının üçte ikisine taşıyan oldukça önemli bir organdır. Omurga eğriliği ise omurga üzerinde yaşanan önemli sorunlardan biridir. Omurga aynı zamanda vücut için en önemli organlardan biri olan omuriliğini de taşır.
Omurgada yaşanabilecek rahatsızlıklar sonucunda çok çeşitli rahatsızlıklar da ortaya çıkabilmektedir. Bu anlamda omurga eğriliği olarak bilinen skolyoz rahatsızlığı olan kişiler mutlaka erken teşhisin yaparak bir an önce tedaviye başlamalıdır.

Omurga Nedir?

Bacak ile boyun arasında bulunan ve vücudun önemli ağırlık miktarını taşıyan omurga 23 adet hareketli olmak üzere 33 omur kemiğinden oluşur. Bu kemikler birbirlerine bağ dokusu ile bağlıdır. Aynı zamanda disk ve eklem denen yastıkçılar ile desteklenir. Bununla beraber omurlara bağlanan ve hareketi sağlayan güçlü omurga kasları da omurga çevresinde yer almaktadır.
Merkezi sinir sisteminin en önemli bölümlerinden biri olan omurilik omurga denilen bu organın içerisinde bulunur.

Omurga omuriliği sarar ve tamamen korur. Omurilik beyin ile vücudun diğer bölgeler arasında irtibatı sağlar. Bu anlamda beyinden bu bölgelere emir getirip götüren sinir dokularından oluşmaktadır. Aslında bir elektrik kablosuna benzetilmektedir. Bu sayede duyu fonksiyonlar genel anlamda çalışmaktadır.
Omurga aynı zamanda nefes almaya da yardımcı olan en önemli organlardan biridir. İdrar ve dışkı fonksiyonlarını da kontrol etmektedir. Omurga bedeni döndürmeye ve başa çevirmeye de yardımcı olur. İç organları koruma görevini de sahiptir. Bu anlamda sağlıklı bir omurga oldukça önemlidir.

Skolyoz Nedir?
Skolyoz vücut için çok önemli olan omurganın belirli sebepler sonucunda eğrilmesi ve eski işlevini yeterince yerine getirmemesi rahatsızlığıdır. Çok çeşitli sebeplerle ortaya çıksa da hala tam olarak nedeni bilinmemektedir.

Bunu okuyabilirsiniz >>>  Boyun Fıtıkları ve Omuz Ağrısı İlişkisi

Skolyoz rahatsızlığı ileri derecede olduğu zaman çok çeşitli problemleri ortaya çıkarabilmektedir. Skolyoz dışarıdan bakıldığı zaman direkt olarak kişi de vücut eğriliği olarak kendini gösterebilir. Bu da daha çok dışarıdan bakan kişiler tarafından tespit edilir. Özellikle çocukluk döneminde ortaya çıkan skolyoz rahatsızlığında ebeveynlerin rolü oldukça büyüktür.

Skolyozun Sıklığı

Skolyozun sıklığı toplumda %2 ila %4 aralığında görülmektedir. Ancak bu genel anlamda ileri derecede ki skolyozdadır. Küçük derecede olan skolyoz rahatsızlığı çok fazla kişide görülmektedir. Kız çocuklarında erkek çocuklarına göre yaklaşık on kat daha fazladır.

Skolyoz İç Organ Hasarı Yapar Mı?
Skolyoz İç Organ Hasarı Yapar Mı?

Skolyoz Farklı Rahatsızlıkları Ortaya Çıkarır Mı?
Küçük yaşlarda ortaya çıkabilen skolyoz idiopatik skolyoz olarak bilinir. Bu rahatsızlık genel anlamda sıfır ila üç yaş arasında görülmeye başlar. Ancak çocuk ergenlik dönemine girdiği zaman skolyozun derecesi hızlı bir şekilde artar. Çünkü vücut en hızlı ergenlik döneminde büyüyor. Bununla beraber ergenlik döneminde yapılan yanlış duruş bozuklukları da skolyoza sebep olur. Küçük yaşta teşhis konulduğu takdirde tedavisi de bu kadar hızlı bir şekilde yapılabilir.

Skolyoz aslında oldukça önemli sorunları ortaya çıkarmaktadır. Bu anlamda skolyoz iç organ hasarı yapar mı konusu gündeme gelir. Küçük yaşta başlayan ve ilerleyen skolyoz genel anlamda oldukça ileri dereceye gidebilir.

Yetişkinlik döneminde çeşitli belirtiler ile kendisini gösterir. Bu belirtiler daha çok diğer organlara ver diye rahatsızlıklar sonucunda ortaya çıkar. Yani aslında skolyozun çok ileri derecede olması farklı bölgelerdeki ağrıların ortaya çıkmasıyla kendini gösterir. Bu geç bir teşhis olsa da ne olursa olsun doktora gidip en doğru tedavi almak oldukça önemlidir. Çünkü en doğru tedavi alınmazsa bu durumda skolyoz çok daha fazla ilerlemeye devam edecektir. Bu durum da daha farklı organlara zarar vermesine sebep olur. Skolyozun en ileri derecesi ameliyat ile sonuçlanır. Skolyoz ameliyatı ise oldukça riskli bir ameliyattır.

Bunu okuyabilirsiniz >>>  Skolyoz Cerrahisi ile Hareket Kısıtlılığı

Skolyoz Tedavi Edilmezse Hangi Rahatsızlıkları Ortaya Çıkarır?
Skolyoz tedavi edilmediği sürece çok çeşitli rahatsızlıkları ortaya çıkarabilmektedir. Bu rahatsızlıklar genel anlamda direkt olarak iç organ üzerinde etkili değildir. Ancak skolyoz için organ hasar yapar mı konusuna bakıldığı zaman dolaylı yoldan yapabildiği görülebilmektedir.

Omurganın yanlış duruşu bir süre sonra akciğerler üzerinden etkisini gösterecektir. Bu anlamda akciğer ve solunum problemleri ortaya çıkar. Akciğerin daralması ve buna yönelik olarak solunum problemlerini oluşması skolyozun diğer organlara yaptığı rahatsızlıklardan biridir. Omurga eğriliğinin ileri derecede olması bir müddet sonra kalp problemlerini de ortaya çıkaracaktır. Çünkü omurganın yana doğru yatması kalp üzerindeki baskısını da artırır. Aynı zamanda kalbe giden damarlar içinde olumsuz bir durumdur. Bu da kalp problemleri ortaya çıkarabilir.

İleri Derece Skolyozun Oluşturduğu Hastalıklar

İleri derecede skolyoz, yeti kayıtlarına da yol açabilmektedir. Nadir olarak görülse de çok ileri olan skolyoz deformiteleri sonucunda felç ve omurilik basısı gibi durumlar da ortaya çıkabilmektedir. Genel anlamda doktorlar bu duruma gelmeden bir müdahale eder ve tedavi sürecine başlatır. Skolyozun etkilediği rahatsızlıklar ek olarak psikolojik kozmetik sorunlar olarak görülür.

Skolyoz Beyni Etkiler Mi?

Araştırmalara yönelik olarak skolyoz direkt olarak beyni etkileyen bir rahatsızlık değildir. Ancak beyin için çok önemli olan beyin sapı ve omurilik omurga içerisinde yer alan oldukça önemli organlardan biridir.
Omurganın çok fazla eğilmesi sonucunda omuriliğin eğilmesi de çok çeşitli rahatsızlıklar yol açabilmektedir. Yani aslında skolyoz rahatsızlığı kişilerde eş zamanlı olarak bir müddet sonra beyin hastalıklarını da gösterebilmektedir. Ancak bu daha fazla dolaylı yoldan oluşabilecek rahatsızlık gibi görülür.

Çok ileri derecede olan skolyoz hastaları mutlaka nöroloji uzmanı ve beyin sinir cerrahisine de görülmelidir. Çünkü skolyoz sonucunda oluşabilecek beyin rahatsızlıklarının da önüne geçilmesi bu anlamda önemli olacaktır. Kontrollerin yapılması skolyozun organlara olan hasarı için en iyi tedavinin bir an önce oluşmasını sağlar.

Bunu okuyabilirsiniz >>>  Bel ağrısı ve Lomber Dar Kanal Tedavisi