İmplantsız Omurga Ameliyatları

Bel Fıtıklarında Ameliyat Yöntemleri
Duruş bozuklukları sebebiyle pek çok kişide görülen bel fıtıklarında ameliyat yöntemleri genel anlamda ortak hedefe sahiptir. Sinir üzerinde bulunan fıtıkta oluşan baskının tamamen ortadan kaldırılabilmesi için yapılır.
Fıtığın yerine ve boyutuna bağlı olarak uygulanan çeşitli ameliyat yöntemleri bulunur. Ancak dünya üzerinde ameliyatlardan önce ilk olarak ameliyatsız tedavi seçenekleri tercih edilir. Çünkü farklı seçenekleri de vardır. Ameliyat her ne kadar kolay da olsa bilindiği üzere her ameliyat bir risk taşır. Bu sebeple ilk olarak farklı tedavi yöntemleri tercih edilir.

Bel Fıtığı Nedir?
Bel fıtığı genel anlamda bel üzerinde ve omurlar arasında disk dokusunun direkt olarak omurilik kanalına doğru ya da bunun yan tarafına doğru taşmasıyla omurilikten çıkan sinirlerin sıkışması olarak görülür. Bel fıtığı olan hastalarının yaklaşık olarak %97’si ila %98’lik kısmında ameliyata ihtiyaç duyulmaz. Bu hastalarda daha çok fizik tedavi, ilaç yöntemi ve istirahat gibi tedavi yöntemleri tercih edilir.
Ameliyat gerektiren hasta gruplara genel olarak endoskopik yöntem ile ameliyat edilir. Bunun da en güncel tedavi yöntemlerinden biri olduğu söylenebilir. Ameliyat yöntemleri çok çeşitlidir ve tamamen kişiye göre değişiklik gösterir. Buna tamamen doktor karar verir.

Bel Fıtığı Belirtileri
Bel fıtığı rahatsızlığı aslında her insanda farklı şekilde ortaya çıkar. Genel anlamda bacaklara, ayaklara ya da kalçalara doğru yayılarak ilerleyen bir ağrı şeklinde ortaya çıkmaktadır. Kişiler sanki bir organlara batıyormuş gibi hisseder. Bel fıtığı belirtileri genel anlamda şu şekilde kendini gösterir;
Ayaklarda ya da bacaklarda devamlı olarak karıncalanma ya da uyuşma varsa,
Kaslar üzerinde bir güçsüzlük hissediliyorsa,
Bel devamlı olarak ağrıyorsa,
Bacaklara doğru yayılan şiddetli bir ağrı varsa,
Kişiler çabuk yorulmaya başladıysa,
Kişiler idrarlarını tutamıyor ve hatta ufak bir şekilde altına kaçırıyorsa,
Kişiler dengesini kaybediyor ya da bununla beraber ayağının bir anda boşa çıktığını hissediyorsa,
Yürürken ya da otururken zorlanıyorsa bel fıtığı olabilir.

Bunu okuyabilirsiniz >>>  Bel Fıtıklarında Ameliyatsız Tedavi Yöntemleri
Bel Fıtıklarında Ameliyat Yöntemleri
Bel Fıtıklarında Ameliyat Yöntemleri

Bel Fıtığı İçin Risk Oluşturan Faktörler Nedir?
Bel fıtığı hastalığı her ne kadar yaş ilerledikçe olduğu düşünülse de aslında çok da böyle değildir. Bel fıtığını oluşturan risk faktörleri oldukça çeşitlidir. Bu risk faktörleri genel anlamda kişiden kişiye göre değişebilmektedir.

Hareketsizlik
Vücudun bütün ağırlığını omur taşıyor gibi görünse de aslında çok da öyle değildir. Bel arka planda onu destekleyen önemli bir kısımdır. Onu da boyunca uzanan kaslara da bağlıdır. Kaslar hareketsiz kaldığı zaman bir süre sonra zayıflar ve işlevini yitirir. Bu anlamda ona da çok fazla yük biner. Bu da omurlar arasındaki diskleri birbirine yapıştırır ve fıtıklaşmaya sebep olur.

Aşırı kilo
Her vücudun belirli bir kapasitesi vardır. Kişiler bu kapasitenin üzerine çıktığı zaman vücut ağırlaşır ve kendini bir süre sonra taşıyamaz hale gelir. Bu anlamda aşırı baskı oluşur ve diskler deforme olur.

Genetik
Fıtık genetik olarak taşınan bir hastalık değildir. Ancak genlerle beraber gelen hasarla bir bağ dokusu varsa bu durumda vücut fıtık için yatkınlığı beraberinde getirebilir.

Meslek
Uzun süre oturmak, uzun süre ayakta kalmak ya da ağır fiziksel güç kaynaklı olan meslekleri yapmak bel fıtığı görülme riskini artırır. Bu meslekler sadece günlük hayat için geçerli olmayabilir. Kişiler uzun süre ev işi yaptıysa ya da sürekli olarak ağır eşyası taşıdıysa bu durumda da fıtık gerçekleşebilir.
Bel Fıtıklarında Cerrahi Yöntemler
Ameliyat dışı tedaviler işe yaramazsa bel fıtıklarında ameliyat yöntemleri tercih edilir. Bu durumda doktorlar yaptığı teşhis sonucunda ameliyatın türüne karar verir. Ameliyat türleri de bu anlamda oldukça çeşitlidir.

Açık Cerrahi
Bel fıtığı genel anlamda açık ameliyat olarak bilinir. Ancak bu açık cerrahi yöntemi eski bir yöntemdir. Genel anestezi altında yapılan bir ameliyat türüdür. Hasta yüz üstü yatar ve ameliyat bu şekilde gerçekleşir. Fıtığın olduğu olanda cilt üzerinde 5- 6 cm’lik kesi yapılır. Cerrahın görebildiği kadar fıtıklaşan bölgeleri düzeltir. Ameliyat sonrasında bel ağrıları görülebilir.

Bunu okuyabilirsiniz >>>  Diz Burkulması Önleme ve Tedavi SSS

Mikrodiskektomi
Bel fıtığı hastaları için en güvenilir ve en yaygın kullanılan ameliyat yöntemi mikrodiskektomi yöntemidir. Mikro cerrahi aracılığıyla yapılır. Mikro cerrahi alanı için özel bir şekilde üretilmiş olan ameliyat mikroskopları ile yapılır. Mikro cerrahi alanında eğitim alan tecrübeli cerrahlar tarafından yapılır.
Mikrodiskektomi yöntemi sayesinde tamamen hastaya bağlı olarak belden aşağı uyuşturulur. Hastaya bağlı olarak tamamen uyutulabilir. Cilt üzerinden küçük bir kesi açılır ve buradan girilir. Herhangi bir şekilde çevre dokulara zarar verilmez. Mikroskop altında fıtığın etrafındaki sinirlere zarar vermeden güvenli bir şekilde çıkartılması amaçlanır.

Küçük bir alanda yapıldığı için hasta ameliyat sonrasında yaklaşık olarak 4 saat içinde ayağa kalkıp yürüyebilir. Ameliyata bağlı olarak doku hasarı çok az olur. Bu sebeple hastalar çok az ağrı çeker. Başarı olan oranı yüksek bir yöntemdir. Bel fıtıklarında ameliyat yöntemleri arasında en çok tercih edilen yöntem olduğu söylenebilir.

Endoskopik Diskektomi
Bazı fıtık tipleri özel yerleşim gösterebilir. Bu durumda endoskopik distektomi yöntemi tercih edilebilir. İki boyutlu görüntü sağlayan kameralar aracılığıyla yapılır. Ancak bu yöntem her hastaya uygun değildir. Genel anlamda genel anestezi altında yapılır. Hastaya 1 cm’lik kesi açılır ve endeskopi aracılığıyla bir müdahale yapılır. Fıtığın yerine göre ve boyutuna göre tercih edilir.

Laser Diskektomi
Bel fıtığı konusunda daha başlangıçta olan ve genel anlamda bel ağrısına sebep olan fıtıklar için uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntem lokal anestezi altında yapılır. Tamamen özel cihazlar aracılığıyla yapılır. Bel fıtığı olan bölgeye ısı etkisi ulaştırılır ve fıtığın küçülmesi amaçlanır. Ancak ciddi omurilik rahatsızlıklarında tercih edilen bir yöntem değildir. Sinir kökü basısı oluşturmayan fıtıklarda uygulanabilir. Bel fıtıklarında ameliyat yöntemleri tamamen hastadan hastaya değişiklik gösterir.

Bunu okuyabilirsiniz >>>  Rotator Manşet Yırtıkları