Omurga Ameliyatları Sonrasında Normal Yaşama Dönüş

15
May

Omurga Ameliyatları Sonrasında Normal Yaşama Dönüş

Omurga Ameliyatları Sonrasında Normal Yaşama Dönüş ; Omurga hastalığı ameliyatı sonrası hastalar için yeni bir yaşam tarzı başlıyor. Bu yeni yaşam tarzında doktorun önerilerine mutlaka uymak gerekiyor.

Omurga ameliyatı sonrası kemik kalitesi, omuriliğe olan basının kaldırılıp kaldırılmadığı incelenir. Buna göre rehabilitasyon desteği verilir. İlk olarak hekim ve hasta süreci beraber değerlendirmeli, gerekiyorsa psikolojik destek almalıdır.

Omurga Ameliyatları Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Omurgamız, bedenimizi taşıyan iskelet sistemidir. Omur kemiklerinin üst üste sıralı şekilde bir araya gelmesiyle oluşur. Bu kemikler disklerle bağlar arasında yer alır. Vücutta iskelet solunum sistemimiz için hayati önem taşımaktadır.

Omurgamızı oluşturan omurlar arasında eklemler bulunur. Bununla beraber omurga üzerinde omurilik kanalı yer alır. Omurgayı birleştiren eklemlerle diskler arasında esneklik olması gerekir. Genel olarak ilerleyen yaşlarda diskler esnekliğini kaybetmeye başlar. Bu yüzden eklemler genişler, kireçlenme veya yumuşak dokuların kalınlaşmasına neden olabilir.

Omurga kanal daralması omurilikten geçen sinir kanallarının daralması nedeniyle görülen ciddi bir rahatsızlıktır. Bu daralma nedeniyle, sinirler ve omurilik normal görevini yerine getiremeyecektir. Her hastalık için bu süreçler değişim gösterebilir. Fakat şu konulara dikkat etmek gerekir;

  • Ameliyattan sonra baş sürekli öne eğilmemelidir.
  • Ameliyat öncesi şikayetlerin tekrarlamaması için otururken kalça ve dizin 90 derece olması gerekir.
  • Ağır eşyalar taşınmamalıdır.
  • Ani yapılan sert ve ters hareketlerden kaçınılmalıdır.
  • Omurga cerrahisi sonra yatış biçiminiz ve başınızın konumuna dikkat etmelisiniz.
  • Oturmak için alçak, kanepeler tercih etmelisiniz.
  • İş ve ev işlerine başlayacağınız zaman için hekime başvurmalısınız.

Ameliyat Sonrasında Normal Hayata Nasıl Geçilir?

Omurga ameliyatı sonrasında normal hayatınıza geri dönmek için şu adımları uygulamak gerekir;

Dikiş Alımı

Dikişleriniz ameliyattan 14 gün sonra alınır. Bu süre zarfında yaranızın olduğu bölgeyi kuru tutmalısınız.

Pansuman İşlemleri

Ameliyattan sonra üç gün boyunca yaranın kapalı kalması gerekmektedir. Pansumanınız hastaneden taburcu olurken doktorunuz tarafından tamamlanır. Üç gün içerisinde yara açılırsa, yaranızın üzerine hiç bir şey sürmemelisiniz. Üç gün sonunda pansumanınızı çıkartıp atabilirsiniz. Pansumanınız açıldıktan sonra yara bölümünün, iç çamaşırınızla temas etmemelidir.

Korse Kullanımı

Ameliyattan sonra üç ay boyunca korse kullanmalısınız. Korse, yatakta takılıp, ayağa korse ile kalkılmalıdır. Ayakta duruyorken ya da otururken, korseniz hep belinizde bulunmalıdır. Yatarken korse takmanıza gerek kalmayacaktır. Korse çıplak vücuda takılmamalıdır. Terlendiği zaman bu çamaşır derhal değiştirilmelidir. Korsenin üst kısmını istediğiniz gibi giyinebilirsiniz. Daha sonra banyo yaparken korsenizi çıkarabilirsiniz. Ancak korseniz belinizde değilken belinizi mümkün olduğunca az hareket ettirmeniz gerekir.

Banyo

Dikişleriniz alınana kadar banyo yapmamanız tavsiye edilir. Yaranızı koruyarak saçlarınızı yıkayabilir ya da vücudunuzu sabunlu suyla silebilirsiniz. Dikişler alındıktan bir gün sonra banyo yapabilirsiniz. Banyo sırasında yaranızı kesinlikle keselememeniz gerekir.

Yatak Seçimi

Ameliyat sonrasında ideal yatak, sunta üzerine konmuş sert yaylı yataklardır. Yatağın ortopedik olması gerekmez. Aşırı sert, aşırı yumuşak zeminlerde yatmamalısınız. Yatağa sadece ve sadece doktorunuzun gösterdiği şekilde yatmanız gerekir.

Tuvalet

Ameliyat sonrasında sadece alafranga tuvalet kullanınız. Bu sırada tüm ihtiyaçlarınızı dik bir şekilde oturarak karşılamalısınız.

Diyet Planı

İstediğiniz yiyecekleri tüketebilirsiniz. Fakat özellikle yatakta geçirilen dönemde, çok hızlı kilo alabilirsiniz. Aldığınız her kilo belinize ekstra yük olarak gelecektir. Bu yüzden ideal kilonuzu korumalısınız.

Oturma Pozisyonları

Ameliyat sonrasında ilk iki hafta boyunca sadece yemek yerken oturmalısınız. Bunun dışında oturmamanız tavsiye edilir. Oturduğunuz zaman sert ve arka desteği bulunan bir sandalyeye dik olarak oturunuz. İkinci haftadan sonra oturma sürenizi uzatabilirsiniz. Ameliyattan bir ay geçtikten sonra istediğiniz gibi oturabilirsiniz.

Yürüyüş Ve Spor

İlk bir hafta boyunca, evinizin içerisinde gün içerisinde yürümelisiniz. İkinci hafta bu süreyi iki katına çıkarmalısınız. İkinci haftada ise, evinizden çıkarak bir saati aşmamak kaydıyla, yürüyüşler yapabilirsiniz. Bir aydan sonra ise herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır.

Egzersiz Yapılır Mı?

İlk üç ay boyunca, yürüyüş dışında uzmanlar egzersiz yapılmasını tavsiye etmemektedir. İlk bir ay boyunca hiç ağırlık kaldırmamanız gerekir. Bir aydan sonra ise eski ağırlıklarınıza dönebilirsiniz. Yine de ameliyat sonrasında her zaman ağırlıklara dikkat etmelisiniz.

Cinsel Aktivite

İlk bir ay boyunca cinsel aktiviteden kaçınmanız gerekir. Takip eden süreçlerde ise, sadece yan yatar pozisyonda ilişkiye girebilirsiniz. Üç ay geçtikten sonra herhangi bir kısıtlama bulunmamalısınız.

Omurga Ameliyatları Sonrasında Normal Yaşama Dönüş
Omurga Ameliyatları Sonrasında Normal Yaşama Dönüş

İlaç Kullanımı

Ameliyattan sonra on gün boyunca doktorunuzun reçete ettiği ilaçlar düzenli olarak kullanılır. İlaçlarınızı tok karnına almalısınız. 10 gün sonra ilaç kullanmanıza gerek kalmayacaktır. Eğer ilaçları kestikten sonra tekrar ağrınız ortaya çıkarsa bu ilaçları beş günde bir kullanabilirsiniz.

İş Hayatı

Ameliyattan bir ay sonra, normal hayatınıza geri dönebilirsiniz. Ancak ameliyat sonrasında işe başlama süresi, hafif işler için 6 hafta, ağır işler için 3 ay olarak hesaplanmıştır.

Alkol ve Sigara Kullanımı

Alkol ve sigara genel olarak, sağlığınız açısından sakıncalıdır. Özellikle sigara kemik kaynamasını geciktirir. Bu yüzden ameliyattan sonra en az 3 ay boyunca kullanılmaması gerekir.

Kontrol Zamanı

Ameliyattan iki hafta sonra dikişlerinizi aldırabilirsiniz. Ameliyatın 6. ve 12. haftalarında ise radyolojik kontrolünüz bulunuyor. Kontrol zamanları dışında da doktorunuzla mutlaka iletişim halinde olmanız gerekir.

Omurga kırıkları sadece ağrı ve hareket kısıtlılığına yol açmamaktadır. Bununla beraber omurilik ve sinir kökü hasarlarına neden olabiliyor. Bu nedenle omurga kırıkları, kol veya bacak kırıkları gibi diğer yaralanmalardan daha farklıdır. Omurga kırıkları genel olarak yüksek hızlı çarpmalardan kaynaklanır. Ortaya çıkabilecek yaralanma ve travmalar sonucu meydana gelebilir. Kırığın yeri ve şiddetine göre uygulanacak tedavi planı değişiklik gösterebilir. Tedavi planları alanında uzman doktorlar tarafından belirlenir.