Boyun Fıtıkları ve Omuz Ağrısı İlişkisi
Omurganın bükülmesi, esnemesi, ani hareketlerin yaşanması gibi durumlar sonucunda boyun fıtığını ortaya çıkabilir. Boyun üzerinde bulunan omurların disklerinin merkezinde yer alan önemli dokuların yer değiştirmesi de boyun fıtığına sebep olur. Bu anlamda büyük problemlere yol açabilir. Çünkü boyun fıtıkları çok çeşitli rahatsızlıkları da beraberinde getirir. Boyunda yaşanan fıtığın kola doğru yayılması ağrı şeklinde de kendini belli eder. Özellikle boyun fıtıkları ve omuz ağrısı ilişkisi bu anlamda oldukça ön plandadır.
Boyun Fıtığı Neden Olur?
Boyun fıtığı kişinin yaşamasıyla beraber ortaya çıkan travmalar ve omur bölgesinde yıpranma ya da aşınma gibi durumlar sonucunda ortaya çıkabilir. Bununla beraber boynun hareketsizliği, ani stres yaşanması ya da tekrarlayan ve aşırı egzersizlere bağlı olarak da gerçekleşebilir. Bir diğer yandan bazı mesleki faaliyetleri, sigara tüketimi ve genetik faktörler de boyun fıtığının oluşma sebepleri arasında bulunur. Boyun fıtığı sebepleri şu şekilde sıralanabilir;
Genetik,
Sigara tüketimi,
Aşırı egzersiz,
Ani stres durumu,
Sürekli cep telefonu kullanımı,
Bilgisayar başında uzun süre oturma,
Omurga taşınmaya da yıpranma,
Yaşlılığa bağlı olarak destekler üzerine sıvı kaybı,
Yaşanan travmalar boyun fıtığına sebep olan faktörler arasında yer alır.
Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
Boyun fıtığı çok çeşitli belirtileri beraberinde getirir. Özellikle Ağrının kola doğru yayılması en önemli belirtidir. Bununla beraber el ve parmak üzerinde karıncalanma ve uyuşma gibi durumlarda belirgin faktörler arasında yer alır. Boyun fıtığı belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
Omuzdan kola doğru ve ele doğru karıncalanma ya da uyuşma,
Boyun, sırt, kol, omuz ve bacaklarda ağrı,
Baş ve boyun dönmesi,
Boynun bükülme esnasında kürek kemiğinde ağrı yaşanması,
Boyunda sertlik,
El kol kaslarında güçsüzlük,
Zayıflayan kas refleksleri,
Denge ve koordinasyon sorunları,
Duyu kaybı gibi belirtiler boyun fıtığının en belirgin belirtileri arasında yer alır.
Boyun Fıtığı ve Omuz Ağrısı
Boyun fıtığı özellikle son dönemlerde duruş bozuklukları sebebiyle ortaya çıkabilen rahatsızlıklar arasında yer alar. Boyun fıtığı her ne kadar tek bir rahatsızlık olsa da beraberinde getirdiği çok çeşitli rahatsızlıklar da bulunmaktadır. Özellikle ilerleyen derecede görülen fıtıklar yüzünden kişiler çok fazla ağrılar yaşayabilmektedir. Bu ağrılardan en çok omuz ağrısı kişi rahatsız eder.
Boyun fıtığı yaşayan kişiler ağrıları ilk olarak boyunda hissettikten sonra ikinci olarak omuz ve kollarda hisseder.
Bu ağrı omuzlarda çok büyük bir baskı ve yük varmış gibi hissedilen bir ağrıdır. Özellikle kişiler hangi pozisyonda durursa dursun ağrının sürekli olarak arttığını hissedecektir. Bu ağrı, ağrı kesiciler dışında çok zor geçer. Diğer tedavi yöntemleri kullanılsa da eğer omuz ağrısı geçmiyorsa bu durumda doktorlar ameliyat gibi farklı ağır tedavi seçenekleri neden göz önünde bulundurabilir. Boyun fıtıkları ve omuz ağrısı ilişkisi beraberinde görülen ve yürütülmesi gereken bir durumdur. Ameliyat esnasında omuz üzerindeki ağrılar ve omuza kadar uzanan bir fıtık olup olmadığı göz önünde bulundurulur.
Boyun Fıtığına Neler İyi Gelir?
Boyun fıtığına en iyi gelen yöntemler aslında boyun fıtığı egzersizleridir. Ancak boyun fıtığına iyi gelecek yöntemler tamamen kişiden kişiye göre değişir. Çünkü kişinin boyun fıtığı neredeyse ve derecesi nasılsa verilen yöntemleri de buna yönelik olarak değişecektir.
Masaj, buz ya da ısı terapisi kişiye oldukça iyi gelebilir. Ağrı azaltıcı ve iltihap geçirici kremler de boyun fıtığı iyi gelmektedir. Karyopraktik tedavi, ağrı kesiciler de boyun fıtığına iyi gelmektedir. Ancak oyun fıtığı çok şiddetli yaşanırsa bu durumda çeşitli tıbbi müdahaleler gerekebilmektedir. Bu müdahaleler daha çok ameliyat şeklindedir. Ancak ameliyat son tercih olarak gerçekleştirilir.
Buz ya da Isı Terapisi
Tek bir seferde yapılabilecek 15 ya da 20 dakika boyunca bu tedaviyi uygulamak boyun üzerinde bulunan iltihabı büyük bir oranını azaltır. Bu iltihabı azaltmasa da boyundaki ağrıya büyük bir oranda hafifletir. Ancak bu oldukça geçici bir yöntemdir. Tamamen boyun fıtığını geçirmez.
Masaj
Eğitimli ve uzman kişiler tarafından yapılacak olan masaj uygulamaları da boyun üzerindeki kasları oldukça rahatlatır. Bu anlamda disklerin rahatlaması sağlanır ve gevşer. Bu sayede boyun üzerinde kan akışı artar ve boyun fıtığının iyileşmesine yardımcı olur. Tamamen doktor kontrolü altında yapılmalıdır.
İltihap ve Ağrı Azaltıcı Kremler
Doktor tarafından önerilecek olan ağrıyı ve iltihabı yatıştırmak için çeşitli kremler kullanılabilir. Bu kremler boyun fıtığı olan bölgeye masaj yapılarak yedirilir. Doktorun vereceği yöntemler ile evde bile yapılabilen yöntemlerdir.
Ağrı Kesiciler
Tamamen reçetesiz şekilde satılan ağrı kesiciler de boyun fıtığı tedavileri için doktorlar tarafından kullanılan yöntemlerden biridir. Ancak doktorların vereceği ilaçları kullanmak çok daha uygun olacaktır.
Kayropraktik Tedavi
Kayropraktik tedavi yöntemi tamamen işin uzmanı tarafından yapıldığı zaman oldukça iyi gelir. Özellikle boyun fıtıkları ve omuz ağrısı yaşayan kişiler bu anlamda çok fayda görecektir. Bel, boyun ve baş fıtıklarının en temel sebepleri ve belirtileri ağrılardır. Karyopraktik tedavi de bu ağrının yatışması için yapılır. Kayropraktik tedavi tamamen alternatif tedavi olarak değerlendirilir. Ancak doktor kontrolünde yapılması oldukça önemlidir.
Boyun Fıtığı Yastığı
Boyun fıtığı yastığı pek çok anlamda boyun fıtığına iyi gelen bir tedavi yöntemidir. Boyun fıtığı yaşayan kişilerde ya da boyun fıtığını tamamen önlemek isteyen kişiler tarafından tercih edilir. Diğer tedavi yöntemleri ile beraber tercih edildiği zaman tedaviye oldukça iyi bir şekilde ilerletir.
Boyun Fıtığı Ameliyatı
Boyun fıtığı ameliyatı genel anlamda son tercih olarak yapılır. Daha çok diğer yöntemler uygulandıysa ve bu yöntemler bir işe yaramadıysa bu durumda boyun fıtığı ameliyatı tercih edilir. Boyun fıtıkları ve omuz ağrısı yaşayan kişiler diğer tedavi yöntemlerinden olumlu bir sonuç almadıysa bu durumda doktor tarafından tamamen kişiye yönelik olarak ve kişiye en uygun tedavi yöntemleri ile ameliyat planlanabilir.